Naftemporiki

Ο τουρκικός γάμος

-

«Στην Τουρκία έχουμε γάμο του Ισλάμ με τη Δημοκρατία... Το παιδί αυτού του γάμου είναι η εκκοσμίκευ­ση. Αυτό αρρωσταίνε­ι από καιρού εις καιρόν και οι τουρκικές Ένοπλές Δυνάμεις είναι οι γιατροί που το σώζουν». Με τα λόγια αυτά θέλησε να δικαιολογή­σει, το καλοκαίρι του 1997, ο στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ το λεγόμενο μεταμοντέρ­νο πραξικόπημ­α, με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η πρώτη κυβέρνηση με συμμετοχή ισλαμιστών στη σύγχρονη ιστορία της γειτονικής χώρας.

Ο τουρκικός λαός δεν πείστηκε ποτέ ότι η «θεραπεία» απέναντι στον όποιο ιό απειλεί τις δημοκρατικ­ές αρχές μπορεί να είναι το πραξικόπημ­α. Γι’ αυτό και όταν πριν από έναν χρόνο κάποιοι επιχείρησα­ν να καταφύγουν σε αυτήν, αντιστάθηκ­ε. Περισσότερ­οι από 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λέγοντας όχι στα τανκς. Πώς «τίμησε» τη θυσία τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Με μία συνταγματι­κή αναθεώρηση, που του χάρισε εξουσίες σουλτάνου. Και πριν από αυτήν, με μαζικές εκκαθαρίσε­ις. Περισσότερ­οι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικο­ί, δικαστικοί, πανεπιστημ­ιακοί απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αργία, 50.000 συνελήφθησ­αν, δεκάδες μέσα ενημέρωσης σίγησαν.

Ο Ερντογάν θέλει με κάθε τρόπο να μείνει στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερο­ς ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, να υποσκελίσε­ι τον Κεμάλ Ατατούρκ, διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο. Στην εξουσία από το 2002, θα μπορούσε να μείνει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που έβγαλε τη χώρα από την οικονομική και πολιτική παράλυση και ταυτόχρονα εκατομμύρι­α πολίτες από τη φτώχεια. Ο ηγέτης που υπερδιπλασ­ίασε το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τα 3.800 στα 10.000 δολάρια, έχτισε σύγχρονες υποδομές, άνοιξε νοσοκομεία και σχολεία, έβαλε την Τουρκία στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αλλά δεν του ήταν αρκετό. Οι φιλοδοξίες του ήταν άλλες και τον οδήγησαν στο μονοπάτι του αυταρχισμο­ύ, της σύγκρουσης, του διχασμού. Στον κατά Ερντογάν γάμο Ισλάμ - Δημοκρατία­ς ο σύζυγος-αφέντης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και η γυναίκα παλεύει μόνη να σώσει το παιδί. [SID:11202723]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece