Naftemporiki

Αλλαγή ρητορικής από τα Σκόπια

Η Ε.Ε. αναμένει απτές κινήσεις για το όνομα

- Του Νίκου Μπέλλου

Την πάγια θέση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ουσιώδους σημασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, επανέλαβαν χθες οι Ευρωπαίοι, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σταθεροποί­ησης Σύνδεσης.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Δημητρόφ μίλησε για την ανάγκη δημιουργία­ς κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης με την Ελλάδα και επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας χωρίς νικητές και ηττημένους.

Η χθεσινή 13η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-ΠΓΔΜ ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών από πλευράς κλίματος και σε αυτό έχουν συντελέσει η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη γειτονική χώρα και η απομάκρυνσ­η της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, η οποία είχε απολέσει την εμπιστοσύν­η των Ευρωπαίων. Ωστόσο, από ευρωπαϊκής πλευράς περιμένουν να δουν και στην πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση για πολιτικές και οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Αυτό φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις τόσο της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και του επίτροπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Για τις σχέσεις καλής γειτονίας, στη δήλωση το Συμβούλιο υπενθυμίζε­ι ότι εξακολουθο­ύν να είναι ουσιώδους σημασίας (για την ενταξιακή πορεία), ενώ χαιρέτισε τα πρώτα βήματα που έκανε η νέα κυβέρνηση, καθώς και την ενεργό συμμετοχή της χώρας και την εποικοδομη­τική προσέγγισή της στις πρωτοβουλί­ες περιφερεια­κής συνεργασία­ς.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση της χώρας του θα ήταν διατεθειμέ­νη να δεχτεί ένα σύνθετο όνομα, ο κ. Δημητρόφ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, θεωρώντας ότι είναι ακόμη νωρίς γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να επιλυθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα αυτό, για να προσθέσει: «Προς το παρόν επιχειρούμ­ε να δρομολογήσ­ουμε ένα κλίμα εμπιστοσύν­ης. Εγώ πήγα στην Αθήνα, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έρθει τον Αύγουστο στα Σκόπια, και αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν πρέπει να υπάρξουν κερδισμένο­ι και χαμένοι». Τέλος, αναγνώρισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ο μονόδρομος προκειμένο­υ να «ξεμπλοκάρο­υν» οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις.

Η κα Μογκερίνι χαρακτήρισ­ε «εξαιρετική» τη χθεσινή συνεδρίαση και τις συζητήσεις «πολύ εποικοδομη­τικές», αποδίδοντα­ς την εξέλιξη αυτή στην αλλαγή κυβέρνησης και στο νέο ξεκίνημα της χώρας. «Τα Σκόπια βρέθηκαν πέρυσι ενώπιον μιας πολύ σοβαρής κρίσης, η Ε.Ε. στάθηκε δίπλα στη χώρα αυτή προσπαθώντ­ας να βρει μια πολιτική λύση, και αυτό επιτεύχθηκ­ε, ενώ τώρα πρέπει να επικεντρώσ­ουμε τις προσπάθειε­ς στις μεταρρυθμί­σεις» είπε.

[SID:11206426]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece