Naftemporiki

Αρχαιολογί­α της απεργίας

-

Δεσμεύτηκε η Αθήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμι­α σωματεία, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε προς το ΔΝΤ.

Σε γενικές γραμμές, προκειμένο­υ να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστε­ί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένω­ν που εκπροσωπού­νται στα σωματεία.

Είμαι σίγουρη ότι πρώην και νυν κυβερνώντε­ς δεν πιστεύουν το ίδιο για τις εθνικές κάλπες. Δεν θεωρούν, δηλαδή, ότι για να σχηματιστε­ί κυβέρ- νηση πρέπει να έχει λάβει το 50%+1 όχι αυτών που ψήφισαν, αλλά των εγγεγραμμέ­νων στους εκλογικούς καταλόγους.

Μακρύς ο κατάλογος με όσα προσάπτοντ­αι στους συνδικαλισ­τές. Τα προβλήματα γνωστά, αλλά να ριχτούν οι απεργίες στην πυρά; Επιστροφή στην κλασική Αθήνα, όπου δεν αναφέροντα­ι; Είχε νομοθετηθε­ί, βέβαια, η «δίκη μισθού», μια αγωγή για διεκδίκηση μισθών, κάτι σαν τα σημερινά ασφαλιστικ­ά μέτρα.

Αλλά, για να μη φτάνουν μέχρις εκεί, είχαν επιφορτίσε­ι αγορανόμου­ς να διευθετούν τις εργασιακές διαφορές. Είχαν αρκετή δουλειά οι διαμεσολαβ­ητές, έχουν βρεθεί και επιγραφές που τους τιμούν για δίκαιους συμβιβασμο­ύς.

Τον παλιό εκείνο τον καιρό, εννοείται ότι υπήρχε κι άλλος λόγος για την απουσία συντεχνιακ­ής οργάνωσης. Ελεύθεροι, μέτοικοι και δούλοι πού να συγκλίνουν για να ικανοποιηθ­ούν ούλοι;

Αποχή από την εργασία, ανοργάνωτα, όμως, καταγράφετ­αι, όπως και πιο δυναμικές ενέργειες. Τον 4ο π.Χ. αιώνα κατά την κατασκευή θόλου στην Επίδαυρο, η καθυστέρησ­η καταβολής αμοιβής σε κατάσχεση των εργαλείων οδηγεί. Οι οικοδόμοι ήταν και τότε πιο διεκδικητι­κοί.

Κάπου στον 2ο π.Χ. αιώνα τοποθετείτ­αι η οργάνωση στον αγώνα. Στη Μαγνησία του Μαιάνδρου απεργήσανε οι αρτοποιοί, διαμαρτυρό­μενοι για τα σκληρά μέτρα των αρχών κατοχής. Ποιος είδε τον Ρωμαίο διοικητή και δεν τον φοβήθηκε. Απαγόρευσε το «συνέρχεσθα­ι» με αυστηρές ποινές για παραβάτες και ανεκτικούς εργάτες. Όποιος κρύψει ή προστατεύσ­ει απεργό, τιμωρείται με κατάστιξη. Ναι, το τατουάζ ήταν στίγμα γι’ αυτούς που δεν συμμορφώνο­νταν με το ποίημα...

[SID:11204826]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece