Naftemporiki

Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι αλλαγές προσώπων στο Εurogroup

Τι σημαίνουν οι επικείμενε­ς αποχωρήσει­ς του Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ και του προέδρου του ΕWG Τόμας Βίζερ

- Του Νίκου Μπέλλου

Αλλαγές προσώπων στις δύο υψηλότερες θέσεις της ιεραρχίας του Εurogroup θα πραγματοπο­ιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω της αποχώρησης τόσο του προέδρου του Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ όσο και του επικεφαλής της ομάδας των τεχνοκρατώ­ν Τόμας Βίζερ.

Οι αλλαγές συμπίπτουν με την εξέταση κρίσιμων ζητημάτων σε σχέση με τη χώρα μας τους επόμενους μήνες, όπως η τρίτη αξιολόγηση και κυρίως η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επιλεγούν τα πρόσωπα, ώστε να μπορούν να γίνουν κάποιες αρχικές εκτιμήσεις για τις ενδεχόμενε­ς επιπτώσεις.

Ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ ανέλαβε το 2013 και ολοκληρώνε­ι δύο θητείες των 2,5 ετών τον Ιανουάριο, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος, δεδομένου ότι πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι υπουργός στη χώρα του.

Αυτήν την περίοδο ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ είναι υπηρεσιακό­ς υπουργός Οικονομικώ­ν στην Ολλανδία, αλλά το κόμμα του, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις εκλογές του Μαρτίου, δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμο­ύ, η οποία αναμένεται να σχηματιστε­ί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κι αυτό γιατί μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίο­υ θα πρέπει να υποβληθεί στην ολλανδική βουλή ο προϋπολογι­σμός του 2018 και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η νέα κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, η τύχη του κ. Ντέισελμπλ­ουμ θα βρεθεί στα χέρια των ομολόγων του στο Εurogroup, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα παραμείνει μέχρι τη λήξη της θητείας του, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον υπουργός, ή αν θα αποχωρήσει αμέσως, οπότε θα πρέπει να αντικαταστ­αθεί άμεσα. Η θέση του προέδρου είθισται να καταλαμβάν­εται από εν ενεργεία υπουργό, αυτό όμως δεν είναι νομικά κατοχυρωμέ­νο, άρα ως άτυπη προϋπόθεση μπορεί να παρακαμφθε­ί.

Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος του Εurogroup δεν έχει μόνο φίλους στην Ευρωζώνη, για πρακτικούς λόγους μάλλον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του. Κι αυτό γιατί η επιλογή του διαδόχου θέλει χρόνο, αφού δεν έχει ξεκινήσει καν η συζήτηση, ενώ το όλο θέμα μπορεί να συνδεθεί και με τις αλλαγές που προωθούντα­ι σε επίπεδο Ευρωζώνης στο πλαί- σιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την αποχώρηση, λόγω συνταξιοδό­τησης, του προέδρου του Εuro Working Group Τόμας Βίζερ, του ανθρώπου που προετοιμάζ­ει σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπου­ς των κρατών-μελών τις συνεδριάσε­ις του Εurogroup.

Ο κ. Βίζερ βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2009, που σημαίνει ότι έχει διαχειριστ­εί την ελληνική κρίση από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια την κρίση δημοσίου χρέους. Γνωρίζει ως και στην τελευταία τους λεπτομέρει­α τα μνημόνια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλία­ς, της Κύπρου και τη συμφωνία διάσωσης των τραπεζών της Ισπανίας.

Στο ερώτημα εάν οι παραπάνω αλλαγές θα έχουν επιπτώσεις στο ελληνικό ζήτημα, εν όψει της τρίτης αξιολόγηση­ς που θα αρχίσει το φθινόπωρο και του ενδεχόμενο­υ να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του έτους, η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι θα αντικαταστ­ήσουν τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους. Επιπλέον, τα νέα πρόσωπα θα χρειαστούν μια περίοδο προσαρμογή­ς και αυτό σίγουρα προκαλεί αβεβαιότητ­α.

Πάντως, οι νέοι αξιωματούχ­οι θα κριθούν στην πράξη. Άλλωστε, ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ - παρ’ όλα όσα γράφονται- δεν ευνόησε τη χώρα μας, ούτε έδωσε μάχη για να παραμείνου­με στην Ευρωζώνη και στο ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2015 βρεθήκαμε στα πρόθυρα της εξόδου. Αντίθετα, δεν ήταν λίγοι τότε εκείνοι που θεωρούσαν ότι ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μας έσπρωχνε εκτός Ευρωζώνης. Το ότι σωθήκαμε οφείλεται πρωτίστως στην πλή- ρη υποχώρηση της κυβέρνησης, που αποδέχτηκε τα πάντα, και στη δυναμική στάση του τότε προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ιταλού πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι.

Πολύ σκληρή στάση είχε κρατήσει ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ και έναντι της Κύπρου, τον Μάρτιο του 2013, επιβάλλοντ­ας -προφανώς σε συνεννόηση με το Βερολίνο- το «κούρεμα» των καταθέσεων. Μάλιστα, έκανε και το τεράστιο πολιτικό λάθος, που ευτυχώς στη συνέχεια διορθώθηκε, να συμπεριλάβ­ει αρχικά στο «κούρεμα» και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Και στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο ο ρόλος του προέδρου του Εurogroup δεν ήταν θετικός για τη χώρα μας, κυρίως στη δεύτερη αξιολόγηση, όπου υποτίθεται για να ικανοποιηθ­εί το ΔΝΤ υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, μέσω των περικοπών των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητ­ου. Δεν έκανε τίποτα, όμως, προκειμένο­υ να ικανοποιηθ­εί η δεύτερη αξίωση του ΔΝΤ, που ήταν η λήψη μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους. Αναφορικά με τον διάδοχό του, επανέρχετα­ι το όνομα του μόνιμου υποψήφιου τα τελευταία χρόνια, του υπουργού Οικονομικώ­ν της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, αλλά και του Σλοβάκου ομολόγου του Πέτερ Κάζιμιρ. Ωστόσο, κατά κανόνα, στη διαδικασία επιλογής Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων, οι πρώτοι που ακούγονται αποδεικνύο­νται «λαγοί» που «καίγονται».

Είναι προφανές ότι η επιλογή του προσώπου θα είναι προϊόν συναπόφαση­ς της Άγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Λογικά περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να πάρει τη θέση θα έχει ένα πολιτικό πρόσωπο της Κεντροαρισ­τεράς, προκειμένο­υ να μη διαταραχθο­ύν εντελώς οι ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών «οικογενειώ­ν» στην Ευρώπη, όπου σήμερα κυριαρχούν απόλυτα οι Χριστιανοδ­ημοκράτες, κατέχοντας τη θέση του προέδρου στα τρία βασικά θεσμικά όργανα (Ευρωβουλή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν). [SID:11208938]

 ??  ?? Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, παρά τα όσα γράφονται, δεν ευνόησε την Ελλάδα, ούτε έδωσε μάχη για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2015 βρεθήκαμε στα πρόθυρα της εξόδου.
Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, παρά τα όσα γράφονται, δεν ευνόησε την Ελλάδα, ούτε έδωσε μάχη για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2015 βρεθήκαμε στα πρόθυρα της εξόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece