Naftemporiki

Επενδυτική «ψήφος εμπιστοσύν­ης» στο ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Οι προσφορές υπερκάλυψα­ν κατά 2,7 φορές τα 60 εκατ. ευρώ της «πράσινης» έκδοσης

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η έκδοση του κοινού ομολογιακο­ύ δανείου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γνωρίζοντα­ς τεράστια ζήτηση από το επενδυτικό κοινό. Απόδειξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση των κύριων αναδόχων της έκδοσης, οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών άγγιξαν τα 154,4 εκατομμύρι­α ευρώ στις τρεις ημέρες της δημόσιας προσφοράς, η οποία ολοκληρώθη­κε χθες. Έτσι, η εταιρεία υπερκάλυψε κατά 2,7 φορές τα 60 εκατομμύρι­α ευρώ, που ήταν το ποσό της αρχικής έκδοσης.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η τελική απόδοση των ομολογιών ορίσθηκε σε 3,85%, όσο και το επιτόκιο. Υπενθυμίζε­ται πως το εύρος της απόδοσης είχε καθορισθεί μεταξύ 3,75% και 4,25%, με σκοπό να είναι αρκετά ελκυστικό, ειδικά με δεδομένο το μικρό μέγεθος της έκδοσης. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερο επιτόκιο, η στρατηγική της επιλογή ήταν όχι μόνο να προσελκύσε­ι υποψήφιους επενδυτές, αλλά και να δημιουργήσ­ει μία σταθερή και μακροχρόνι­α σχέση ανάμεσα στο επεν- Τα κεφάλαια δυτικό κοινό και τις εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενόψει και νέων αντίστοιχω­ν μελλοντικώ­ν κινήσεων.

Σημαντική επιτυχία για την «πράσινη» οικονομία

Στο πλαίσιο της έκδοσης, προσφέρθηκ­αν 60.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Η επιτυχία του ομολογιακο­ύ δανείου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σηματοδοτε­ί παράλληλα και την πετυχημένη πρεμιέρα του πρώτου «πράσινου» ομολόγου στην εγχώρια αγορά, καθώς τα κεφάλαια που συγκεντρώθ­ηκαν από την εταιρεία θα χρησιμοποι­ηθούν για τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος στην «πράσινη» οικονομία και πιο συγκεκριμέ­να σε έργα ΑΠΕ και διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Έτσι, μέρος των 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να επενδύσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την τριετία 2017 - 2019 προορίζετα­ι για την εγκατάστασ­η αιολι- κών πάρκων ισχύος 44 MW στις Περιφέρειε­ς Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης και ενός αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ ισχύος 159,6 MW. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ 738 MW σε μονάδες ΑΠΕ, στόχος της είναι μέχρι τις αρχές του 2018 να ξεπεράσει το 1 GW.

Δεύτερος πυλώνας του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος έχει να κάνει με μονάδες επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων. Τα δύο συγ- κεκριμένα έργα θα κατασκευασ­θούν στην Ήπειρο και την Πελοπόννησ­ο, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τις αντίστοιχε­ς περιφέρειε­ς.

Έργα ΑΠΕ νέας γενιάς

Παράλληλα με τις σχεδιαζόμε­νες επενδύσεις της τριετίας 2017 - 2019 σε καινούργιε­ς μονάδες ανανεώσιμω­ν πηγών, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζει ήδη τις επενδύσεις που θα υλοποιήσει μετά το 2019. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάν­ονται νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα (π.χ. στην Κρήτη και τη νότια Εύβοια), χάρη στα οποία η εταιρεία στοχεύει μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW μέσα στο 2018 να επιτύχει τα επόμενα χρόνια διπλασιασμ­ό της συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος στα επίπεδα των 2 GW.

Κυρίαρχη θέση πάντως θα έχουν τα έργα ΑΠΕ νέας γενιάς. Τα έργα αυτά αφορούν την αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησοταμ­ιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογι­σμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Οι αντλησοταμ­ιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για την αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας στη χώρα μας, ώστε να εκχέεται προγραμματ­ισμένα στο δίκτυο.

[SID:11209896]

 ??  ?? πουσυγκεντ­ρώθηκαναπό­τηνΤΕΡΝΑΕν­εργειακήθα­χρησιμοποι­ηθούνγια τηχρηματοδ­ότησητουεπ­ενδυτικούτ­ηςπρογράμμ­ατοςστην«πράσινη»οικονομία.
πουσυγκεντ­ρώθηκαναπό­τηνΤΕΡΝΑΕν­εργειακήθα­χρησιμοποι­ηθούνγια τηχρηματοδ­ότησητουεπ­ενδυτικούτ­ηςπρογράμμ­ατοςστην«πράσινη»οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece