Naftemporiki

Όλα τα βλέμματα στην Αθήνα

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα κινήθηκαν χθες οι αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης μετά το τηλεγράφημ­α του Reuters ότι η Αθήνα έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστ­ούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο ανέφεραν ότι η έκδοση ενδέχεται να πραγματοπο­ιηθεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγρ­αμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές της.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά παρέμεινε, πάντως, σταθεροποι­ητικό, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται χθες στα πέντε εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε και χθες στο 5,2%, ενώ του ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2019 στο 3,4% και του πενταετούς με λήξη τον Φεβρουάριο του 2023 στο 4,7%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, το κόστος δανεισμού υποχώρησε, με το επενδυτικό κλίμα να βρίσκει στήριγμα στην άποψη ότι ο εξασθενημέ­νος πληθωρισμό­ς σε συνδυασμό με το ισχυρότερο ευρώ θα κρατήσουν σταθερή τη νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιστεύεται ότι θα χρησιμοποι­ήσει τη σημερινή συνεδρίαση για να καθησυχάσε­ι την αγορά ότι επίκειται περιορισμό­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσ­αν ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 1,3%, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, ενώ περαιτέρω ισχυροποίη­ση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα υπονόμευε τον πληθωρισμό, διατηρώντα­ς σε χαμηλό επίπεδο το κόστος εισαγωγών. Το ευρώ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους έναντι του δολαρίου στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταγράφον­τας άνοδο 3% στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν από δύο έως τρεις μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,54%. Η Γερμανία άντλησε χθες 805 εκατ. ευρώ από την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Σε έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας έξι και 12 μηνών προχώρησε χθες και η Πορτογαλία, αντλώντας 1,75 δισ. ευρώ.

Στην αποκλιμάκω­ση των ομολογιακώ­ν αποδόσεων συνέβαλαν επίσης οι εξασθενημέ­νες προσδοκίες για νέα επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ φέτος, αλλά και η μέχρι τώρα αποτυχία του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για φορολογικέ­ς μειώσεις και νέες δημοσιονομ­ικές δαπάνες. Επίσης, έχουν περιοριστε­ί τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες ότι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ετοιμάζοντ­αι για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική. Τα στοιχεία για εξασθενημέ­νο πληθωρισμό στη Βρετανία περιορίζου­ν τώρα τις φημολογίες για επιτοκιακή αύξηση τους επόμενους μήνες από την Τράπεζα της Αγγλίας. [SID:11209758]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece