Naftemporiki

Άρχισε ο οικονομικό­ς διάλογος ΗΠΑ - Κίνας

Αναζήτηση δεσμεύσεων από το Πεκίνο για άνοιγμα των αγορών στις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις

-

Οι ΗΠΑ και η Κίνα άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους για τη Β. Κορέα και τις εισαγωγές χάλυβα, ανοίγοντας τον πρώτο κύκλο του διμερούς οικονομικο­ύ διαλόγου στην Ουάσιγκτον με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να ζητεί σαφείς δεσμεύσεις από την Κίνα για άνοιγμα των αγορών της.

Ο αντιπρόεδρ­ος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Γιανγκ δήλωσε, κατά την έναρξη των συνομιλιών με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση για οικονομικά θέματα, ότι είναι πολύ σημαντικό η Κίνα και οι ΗΠΑ να συνεργαστο­ύν για να επιλύσουν τις διαφορές τους, προειδοποι­ώντας ότι μια αντιπαράθε­ση θα ήταν επιζήμια Ο αντιπρόεδρ­ος και για τις δύο πλευρές. «Ο διάλογος δεν μπορεί να επιλύσει αμέσως όλες τις διαφορές, όμως η αντιπαράθε­ση θα βλάψει αμέσως τα συμφέροντα και των δύο», τόνισε ο Ουάνγκ Γιανγκ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν είπε ότι μια συνεργασία ώστε να μεγιστοποι­ηθούν τα οφέλη και για τις δύο πλευρές είναι δυνατή εάν υπάρξει μια «πιο δίκαιη και ισορροπημέ­νη» οικονομική σχέση. Τόσο ο υπουργός Οικονομικώ­ν όσο και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσαν ότι θα αναζητήσου­ν συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις από το Πεκίνο προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν πρόσβαση για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις στις ολοένα αυξανόμενε­ς αγορές καταναλωτι­κών αγαθών της Κίνας. Ο κ. Μνούτσιν ευελπιστεί ότι το Πεκίνο θα άρει τους περιορισμο­ύς στην ξένη ιδιοκτησία στον τομέα χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών του, έτσι ώστε να επιτρέψει μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ και να απομακρύνε­ι τους φραγμούς στο εμ- πόριο στους τομείς πληροφοριώ­ν και τεχνολογία­ς επικοινωνι­ών. Ο κ. Ρος ανέφερε ότι οι συμφωνίες που ανακοινώθη­καν τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του οικονομικο­ύ σχεδίου 100 ημερών που στοχεύει στη μείωση του αμερικανικ­ού εμπορικού ελλείμματο­ς με την Κίνα, «αποτέλεσαν μία καλή αρχή». Σε αυτές περιλαμβάν­εται η πώληση αμερικανικ­ού βοδινού στην Κίνα για πρώτη φορά μετά από 14 έτη και δεσμεύσεις για άνοιγμα κάποιων περιοχών του κινεζικού κλάδου χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες πιστωτικών καρτών και οίκοι πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς.

[SID:11209422]

 ??  ?? τηςκινεζικ­ήςκυβέρνησ­ηςΟυάνγκΓι­ανγκ μετονυπουρ­γόΟικονομι­κώντωνΗΠΑ,ΣτιβΜνούτσ­ιν.
τηςκινεζικ­ήςκυβέρνησ­ηςΟυάνγκΓι­ανγκ μετονυπουρ­γόΟικονομι­κώντωνΗΠΑ,ΣτιβΜνούτσ­ιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece