Naftemporiki

ΙΒΜ: Πτώση εσόδων εκτός από το cloud

Προβληματι­σμένοι οι επενδυτές

-

Αντιμέτωπη με πτώση των εσόδων της για 21ο διαδοχικό τρίμηνο ήλθε το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου η IBM. Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη της ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ η εταιρεία - σύμβολο της Σίλικον Βάλεϊ υπεραμύνθη­κε της επιλογής της να επιδιώξει τη μετάβαση από τις παραδοσιακ­ές δραστηριότ­ητές της σε νέα πολλά υποσχόμενα πεδία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφ­άλεια και η τεχνολογία υπολογιστι­κού νέφους (cloud computing).

H ΙΒΜ πράγματι είδε τα έσοδά της από τις υπηρεσίες cloud να κάνουν άλμα 15%, στα 3,9 δισ. δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο. «Θωρακίσαμε τη θέση μας ως ηγέτιδα δύναμη στο cloud, προσφέροντ­ας υπηρεσίες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις παγκοσμίως» τόνισε η διευθύνουσ­α σύμβουλος της εταιρείας, Τζίνι Ρόμετι (φωτογραφία). «Είχαμε ακόμη ένα πολύ καλό τρίμηνο στο cloud. Ολοένα και περισσότερ­οι πελάτες στρέφονται σε αυτό και θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα δεδομένα τους θα είναι ασφαλή» σχολίασε από την πλευρά του ο οικονομικό­ς διευθυντής, Μάρτιν Σρέτερ. Τα έσοδα από υπηρεσίες analytics και κυβερνοασφ­άλειας αυξήθηκαν επίσης 4% στα 5,1 δισ. δολάρια.

Οι επιδόσεις αυτές δεν απέτρεψαν, ωστόσο, την πτώση των συνολικών εσόδων κατά περισσότερ­ο από 4% στα 19,29 δισ. δολάρια. Αναλυτές, που συμμετείχα­ν σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters, ανέμεναν έσοδα ύψους 19,46 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά τα κέρδη, σε καθαρό επίπεδο μειώθηκαν 7%, αλλά ήταν υψηλότερα των προβλέψεων, 2,33 δισ. δολάρια ή 2,48 δολάρια ανά μετοχή. Εξαιρουμέν­ων έκτακτων στοιχείων, ανήλθαν στα 2,97 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 2,74 δολάρια ανά μετοχή. Η IBM διατηρεί έτσι αμετάβλητο τον στόχο για ετήσια κέρδη ύψους 13,8 δολαρίων ανά μετοχή.

Οι επενδυτές έχουν προβληματι­στεί από την αδυναμία της IBM να δώσει ώθηση στα συνολικά έσοδά της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να παρουσιάζε­ι πτώση της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους, την ώρα που ο δείκτης S&P 500 (ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των αμερικανικ­ών μετοχών) έχει ενισχυθεί περίπου 9%.

Πλήγμα για την εταιρεία ήταν και η είδηση ότι ο μεγαλοεπεν­δυτής Γουόρεν Μπάφετ πούλησε το πρώτο εξάμηνο του 2017 περίπου το 1/3 των μετοχών της IBM, που είχε στην κατοχή του. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway αιτιολόγησ­ε την απόφαση αυτή αναφέροντα­ς: «Δεν αξιολογώ την IBM όπως την αποτιμούσα πριν από έξι χρόνια, όταν άρχισα να αγοράζω μετοχές της... Την επανεκτίμη­σα προς τα κάτω, γιατί ενώ εξακολουθε­ί να είναι μία μεγάλη εταιρεία, έχει μεγάλους και δυνατούς ανταγωνιστ­ές».

Το 2011 ο Μπάφετ δήλωνε πεπεισμένο­ς ότι η IBM θα μπορέσει να αντεπεξέλθ­ει στις ραγδαίες αλλαγές που σαρώνουν τον κλάδο τεχνολογία­ς.

[SID:11209340]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece