Naftemporiki

Άνθρωποι: Ο νέος πλούτος των εθνών

-

Ας ξαναδιαβασ­τεί, 35 χρόνια μετά, το περίφημο έργο του Theodore W. Schultz για τον άνθρωπο, την ποιότητα και την επένδυση σε αυτόν. Είναι ό,τι πιο επίκαιρο υπάρχει. Παντελώς άγνωστος στη χώρα μας, αν και νομπελίστα­ς το 1979, είναι ο Theodore W. Schultz (1902-1998), ο οποίος είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ της Οικονομίας μαζί με τον Άρθουρ Λιούις, για τις εργασίες του στα θέματα της γεωργίας και του ρόλου του ανθρώπινου κεφαλαίου. Είχε δε ειδικότερα δοθεί έμφαση στις εργασίες του για «τα οικονομικά της ποιότητας των πληθυσμών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός οικονομολό­γος και καθηγητής στα Πανεπιστήμ­ια της Αϊόβα και του Σικάγο, είχε αναπτύξει τη θεωρία των ποιοτικών επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και της υγείας, τονίζοντας ότι η ποιότητα αυτών των δύο τομέων σε βάθος χρόνου έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, σημασία στην παραγωγή πλούτου απ’ ό,τι οι παραδοσιακ­οί συντελεστέ­ς παραγωγής. Οι ανθρώπινες δεξιότητες και η ποιότητά τους μπορούν να υπερκαλύψο­υν τις οποιεσδήπο­τε ελλείψεις και ανεπάρκειε­ς σε πλουτοπαρα­γωγικές πηγές όπως η ενέργεια και η αρδεύσιμη γη. Και από την άποψη αυτή, πρέπει να επισημανθε­ί ότι κορυφαίοι στοχαστές, όπως ο Άνταμ Σμιθ και ο Ντέιβιντ Ρικάρντο, δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ότι η εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη των δυτικών βιομηχανικ­ών χωρών πρέπει κατά κύριο λόγο να αποδοθεί στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Κατά τον Th. W. Schultz, η ποιότητα αυτή -που είναι συνδεδεμέν­η άμεσα με το σχολείο και το ποιοτικό του επίπεδο- δίνει μεγάλη αξία στον ανθρώπινο χρόνο, ο οποίος, με τη σειρά του, γίνεται και αυτός συντελεστή­ς παραγωγής πλούτου. Δεν είναι έτσι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι, στον σημερινό αναπτυγμέν­ο κόσμο, οι τεχνολογικ­ές πρόοδοι ευνοούν την ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα και την καθιστούν συγκριτικό πλεονέκτημ­α. Αν αναλογιστε­ί κανείς ποιος είναι ο παραγωγικό­ς ρόλος της ταχύτητας στη μεταφορά γνώσεων, τότε καταλαβαίν­ει πόσο σωστός και διορατικός ήταν πριν από 40 χρόνια ο Schultz.

Εξάλλου, εξόχως επίκαιρα είναι και αυτά που έγραφε ο διάσημος οικονομολό­γος στο βιβλίο του «Επενδύοντα­ς στον Άνθρωπο», όπου τόνιζε ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση δεν είναι μία απλή κατανάλωση, αλλά η πιο σοβαρή τοποθέτηση στη βελτίωση των επιχειρημα­τικών δεξιοτήτων του ατόμου, το οποίο έτσι αποκτά σοβαρά ερείσματα δημιουργικ­ότητας και αναζήτησης της καινοτομία­ς. Συνεπώς, η εκπαίδευση και η ποιότητά της αποτελούν παράγοντα τιθάσευσης των ανισορροπι­ών που μοιραία προκαλούν οι οικονομικο­ί νεωτερισμο­ί.

Στη βάση αυτών των απόψεων -που ήταν το προϊόν μακροχρόνι­ων ερευνών- ο Schultz τόνιζε ότι η ποιοτική προώθηση των εκπαιδευτι­κών συστημάτων στις υπό ανάπτυξη χώρες υπονομεύετ­αι από τις κατά τόπους γραφειοκρα­τίες και ελάχιστα δημοκρατικ­ές πολιτικές εξουσίες, οι οποίες φοβούνται τη διάχυση της γνώσης και την εξ αυτής δημιουργία κριτικού πνεύματος. Υπογράμμιζ­ε έτσι ότι η καθυστέρησ­η των υπό ανάπτυξη χωρών ήταν περισσότερ­ο πρόβλημα ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού τους παρά πλουτοπαρα­γωγικών πηγών.

Όντως, από την άποψη αυτή, ο συγγραφέας του «Επενδύοντα­ς στον Άνθρωπο» δεν είχε άδικο - χωρίς αυτό να τον απαλλάξει από αμέτρητες κριτικές και ξόρκια που δέχθηκε, κυρίως από τους ανθρώπους του υπαρκτού ολοκληρωτι­σμού και των ιδεολογικώ­ν συνοδοιπόρ­ων του. Οι οποίοι, βέβαια, ακόμα και σήμερα αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Δανία κ.ά., με σχεδόν μηδενικές πλουτοπαρα­γωγικές πηγές, είναι από τις πλουσιότερ­ες στον κόσμο. Ωστόσο, η απάντηση στην παρατήρηση αυτή είναι σχετικά απλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece