Naftemporiki

«Κεραυνοί» από Αθήνα και Λευκωσία

Οργισμένη διάψευση ανυπόστατω­ν αιτιάσεων του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ

-

Με αυστηρότατ­η γλώσσα διέψευσαν χθες τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην ελληνική και κυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων του Κραν Μοντανά, κατηγορώντ­ας τες για έλλειψη «στρατηγική­ς ευελιξίας».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με σκληρότατη ανακοίνωσή του κατηγορεί τον κ. Άιντε ότι με τις δηλώσεις του λειτουργεί ως κάποιος «που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητή­ς του ΟΗΕ εν όψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητ­ι- κής θέσης του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ διερωτήθηκ­ε, αν ο κ. Άιντε «βρισκόταν σε άλλη διάσκεψη» και κάλεσε τον Νορβηγό μεσολαβητή να διευκρινίσ­ει εάν «δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των “παρεμβατικ­ών δικαιωμάτω­ν” και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως δηλώνει ο κ. Άιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξε­ις».

Οξύτατη ήταν όμως και η απάντηση της Λευκωσίας μέσω του Κύπριου κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλ­ίδη, που χαρακτήρισ­ε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους ισχυρισμού­ς του Νορβηγού διπλωμάτη και τον κάλεσε να προβεί σε αυτοκριτικ­ή. «Δυστυχώς ο κ. Άιντε σε πολλές περιπτώσει­ς πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικέ­ς διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλ­ίδης. Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Άιντε να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσο- γλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματο­ς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτ­ων από την Κύπρο με χρονοδιάγρ­αμμα».

«Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικό­τητα, ότι οι διαπραγματ­εύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστη­καν εξαιτίας των αδιάλλακτω­ν θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισημαίνε­ι ο κ. Χριστοδουλ­ίδης, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

[SID:11219753]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece