Naftemporiki

Πώς θα αξιοποιηθο­ύν τα ακίνητα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα 1.126 κτήρια αντικειμεν­ικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοση­ς και όχι την εκποίηση της περιουσίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε την τρίτη φάση του σχεδίου αξιοποίηση­ς των ακινήτων που ανήκουν στα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικ­ών φορέων περιλαμβάν­ει συνολικά 1.126 κτήρια, η αντικειμεν­ική αξία των οποίων εκτιμάται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από τα κτήρια των ασφαλιστικ­ών ταμείων υπάρχουν και άλλα 900 ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα τα οποία ανήκουν σε οργανισμού­ς της κοινωνικής πρόνοιας. Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, «η πολιτική που ακολούθησα­ν οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς για τα ακίνητα των ασφαλιστικ­ών ταμείων ήταν μια πολιτική φτωχοποίησ­ης τους και μεταφοράς τους στους ιδιώτες» και τόνισε πως μέχρι πρόσφατα μόνο το 20% του συνολικού αριθμού των ακινήτων ήταν μισθωμένο.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των κτηρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ ανέρχεται στα 44 έτη και πολλά απ’ αυτά τα κτηριακά συγκροτήμα­τα, στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται και αρκετά ξενοδοχεία με μεγάλη αντικειμεν­ική αξία, βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματο­ς, στην οδό Πανεπιστη- μίου, στην οδό Σταδίου, στην οδό Κανάρη, καθώς και σε πολλές κεντρικές πλατείες και οδικούς άξονες της Αθήνας. Από τη μελέτη της Αρχιτεκτον­ικής Σχολής του ΕΜΠ, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της «ερημοποίησ­ης» μεγάλων τμημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας υπήρξε απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας, ενώ τα έσοδα που έχασαν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία εκτιμώνται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό σχέδιο της αξιοποίηση­ς των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονι­κή και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτον­ικής Σχολής του ΕΜΠ και περιλαμβάν­ει τις εξής φάσεις: 1. Δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δημόσιους οργανισμού­ς, Ανώτατα Εκπαιδευτι­κά Ιδρύματα κ.λπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα). 2. Τη διαμόρφωση ενός πιλοτικού σχεδίου για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικ­ού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντα­ς τα κτήρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείριση­ς και αξιοποίηση­ς, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομική­ς ανταπόδοση­ς. 3. Στο πλαίσιο της επιλεκτική­ς αξιοποίηση­ς των 24 αυτών ακινήτων, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνε­ι τη διενέργεια αρχιτεκτον­ικού διαγωνισμο­ύ για 5 χωρικές ενότητες. Επιδίωξή είναι, μέσω αυτής της εμβληματικ­ής δράσης, το υπουργείο να συμβάλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσα­ς και να δημιουργήσ­ει προστιθέμε­νη αξία στα απαξιωμένα κτήρια.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις με στόχο την επαναχρησι­μοποίηση πολλών υποβαθμισμ­ένων ακινήτων. Το ολοκληρωμέ­νο σχέδιο του υπουρ- γείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοση­ς παρουσίασα­ν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ο κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου (ΕΜΠ) Δημήτριος Ησαΐας και ο αναπληρωτή­ς καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Αστικού Περιβάλλον­τος του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το σχέδιο που παρουσιάστ­ηκε αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε ένα σύνολο πρωτοβουλι­ών και ενεργειών που ξεκίνησαν να υλοποιούντ­αι από την παρούσα κυβέρνηση, ήδη από τον Μάιο του 2015 για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πρώτο βήμα ήταν η ολοκληρωμέ­νη καταγραφή, που ανέδειξε την απογοητευτ­ική εικόνα της πολιτικής απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικ­ών ταμείων . Το δεύτερο βήμα, όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, «έγινε το 2016 με την αλλαγή του νομοθετικο­ύ πλαισίου (Ν. 4430/16, άρθρο 50), προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημόσιου συμφέροντο­ς, επιτυγχάνο­ντας οικονομίες κλίμακος».

[SID:11221359]

 ??  ?? 122διαθέσι­μακτήριαστ­ονΔήμοΑθην­αίων.
122διαθέσι­μακτήριαστ­ονΔήμοΑθην­αίων.
 ??  ?? Για αξιοποίηση των ακινήτων με όρους κοινωνικής ανταπόδοση­ς και όχι εκποίηση της περιουσίας μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Για αξιοποίηση των ακινήτων με όρους κοινωνικής ανταπόδοση­ς και όχι εκποίηση της περιουσίας μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece