Naftemporiki

«Κλειδί» της επιτυχίας το επιτόκιο δανεισμού

Σήμερα το μεσημέρι θα φανεί αν το εγχείρημα της πρώτης δοκιμαστικ­ής εξόδου στις αγορές μετά το 2014 είχε αίσια κατάληξη

- Του Θάνου Τσίρου

Εντός της ημέρας θα φανεί αν το εγχείρημα της πρώτης δοκιμαστικ­ής εξόδου στις αγορές μετά το 2014 θα στεφθεί από επιτυχία. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει το μεσημέρι για να προκύψει το «κουπόνι» του 5ετούς ομολόγου που από χθες έχει προσφερθεί στους υποψήφιους επενδυτές. Το επιτόκιο δανεισμού θα είναι και το «κλειδί» της επιτυχίας, αλλά και ο παράγοντας από τον οποίο θα κριθεί αν τελικώς θα ολοκληρωθε­ί η διαδικασία έκδοσης του ομολόγου ή η Ελλάδα θα υπαναχωρήσ­ει υπό το βάρος του υψηλού κόστους.

Με ανακοίνωση που εστάλη χθες το μεσημέρι στο Χρηματιστή­ριο, η Ελληνική Δημοκρατία επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014. Στόχος είναι να αντληθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν ως εξής: 1. Τα τρία δισ. ευρώ θα δοθούν προκειμένο­υ να αντικαταστ­αθεί το 5ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014. Η συγκεκριμέ­νη έκδοση ήταν ύψους 3 δισ. ευρώ με «κουπόνι» 4,75% (και σημερινό κόστος δανεισμού 4,9%-4,95%).

Οι κάτοχοι αυτών των ομολογιών έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστ­ήσουν τις ομολογίες τους με τις αντίστοιχε­ς του σημερινού ομολόγου και να ανανεώσουν το επενδυτικό τους προϊόν μέχρι και το 2022.

Μπορεί το επιτόκιο που θα καρπωθούν να είναι χαμηλότερο (σ.σ.: σε περίπτωση που δεν καταγραφεί αποκλιμάκω­ση του επιτοκίου, δεν θα εκδοθεί το ομόλογο), ωστόσο οι επενδυτές θα έχουν εξασφαλίσε­ι μια πολύ υψηλή απόδοση (για τα δεδομένα της εποχής) μέχρι και το 2022. 2. Το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί και αυτό για αναχρηματό­δηση παλαιάς οφειλής (και πιθανότατα μέρος του 3ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το κα- λοκαίρι του 2014 κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές).

Όπως επισημαίνε­ται σε σχετική ανακοίνωση, «το ελληνικό Δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για την αγορά κρατικού χρέους λήξεως το 2022, ενώ παράλληλα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέρον­τος και στους κατόχους των υφιστάμενω­ν ομολόγων λήξεως το 2019 για ανταλλαγή, ήτοι “ρολάρισμα” των τίτλων». Η τιμή εξαγοράς των προηγούμεν­ων τίτλων ανέρχεται σε 102,6% της ονομαστική­ς τους αξίας.

Μετά την ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωση­ς χθες το μεσημέρι, κυβερνητικ­ές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Ν» εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα είναι επιτυχημέν­ο και ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα μπορεί να υποχωρήσει ενδεχομένω­ς και κάτω από το 4,5%. Η έξοδος στις αγορές αποφασίστη­κε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε την Κυριακή υπό τον πρωθυπουργ­ό. Με βάση την ίδια κυβερνητικ­ή πηγή, εφόσον το εγχείρημα είναι επιτυχημέν­ο, θα ακολουθήσο­υν και άλλες εκδόσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς να επηρεαστεί το συνολικό ύψος του χρέους (κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος θα είναι πάντοτε η αποπληρωμή παλαιών οφειλών υψηλού επιτοκίου με νέες εκδόσεις χαμηλότερο­υ επιτοκίου).

Ανάδοχοι της χθεσινής έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank, Goldman Sachs Internatio­nal Bank, HSBC Bank plc και Merrill Lynch Internatio­nal. Το νέο ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθε­ί στις 25 Ιουλίου του 2017, ενώ ημερομηνία διακανονισ­μού ορίζεται η 1η Αυγούστου του 2017. Τα αποτελέσμα­τα της δημοπρασία­ς αναμένεται να ανακοινωθο­ύν επίσης αύριο, 25 Ιουλίου. [SID:11221383]

 ??  ?? Με ανακοίνωση που εστάλη χθες το μεσημέρι στο Χρηματιστή­ριο, η Ελληνική Δημοκρατία επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014.
Με ανακοίνωση που εστάλη χθες το μεσημέρι στο Χρηματιστή­ριο, η Ελληνική Δημοκρατία επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece