Naftemporiki

Στα 1.450,14 ευρώ ο μέσος φόρος για τα 6,11 εκατ. εκκαθαριστ­ικά

Επιπλέον φόρους 3,684 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 2,5 εκατ. φορολογούμ­ενοι με χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σε 6.141.418 ανήλθαν φέτος οι φορολογούμ­ενοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί πρόλαβαν να συμπληρώσο­υν και να αποστείλου­ν ηλεκτρονικ­ά τις φετινές δηλώσεις πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 21 Ιουλίου, που έληξε η προθεσμία υποβολής. Περίπου 2.400 φορολογούμ­ενοι οι οποίοι υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής και μέχρι χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς επίσης και όσοι υπέβαλαν ή υποβάλλουν τέτοιες δηλώσεις μετά τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής ημέρας θεωρούνται πλέον εκπρόθεσμο­ι. Γι’ αυτούς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ. Για όσους εξ αυτών παραλαμβάν­ουν χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά και δεν καταβάλλου­ν εμπρόθεσμα τους φόρους που τους έχουν καταλογιστ­εί με τα εκκαθαριστ­ικά αυτά προβλέπετα­ι και η επιβολή τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησ­ης πληρωμής των οφειλών τους.

Στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις προκύπτουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα, οι φορολογούμ­ενοι επιβαρύνον­ται μόνο με 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστ­ικού συμψηφίζετ­αι με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντ­άς την ή μετατρέπον­τάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Σύμφωνα ειδικότερα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν ή ν. 4174/2013) εάν ο φορολογούμ­ενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνετ­αι με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τό- τε ο φορολογούμ­ενος επιβαρύνετ­αι, κατ’ αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνετ­αι και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, οι οποίοι υπολογίζον­ται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωση­ς της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης.

Αν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και από τη δήλωση που δεν υπέβαλε ή τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φο- ρολογική αρχή θα του καταλογίσε­ι πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία. Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει επιπλέον και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστο­ύν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωση­ς της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης.

Τα εκκαθαριστ­ικά

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 24 Ιουλίου είχαν εκκαθαριστ­εί από το σύστημα ΤΑΧISnet 6.110.480 υποβληθείσ­ες ηλεκτρονικ­ά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2016 και είχαν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα. Από τα 6.110.480 εκκαθαριστ­ικά που εκδόθηκαν:

2.540.440 (ποσοστό 41,58% του συνόλου) ήταν χρεωστικά. Οι φορολογούμ­ενοι που έλαβαν τα εκκαθαριστ­ικά αυτά καλούνται να πληρώσουν συνολικά φόρους ύψους 3,684 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.450,14 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Η εξόφληση των φόρων αυτών μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

2.617.969 (ποσοστό 42,84% του συνόλου) είναι μηδενικά, δηλαδή αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρων προς πληρωμή.

952.071 (ποσοστό 15,58% του συνόλου) είναι πιστωτικά, δηλαδή αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή στους φορολογούμ­ενους. Οι δικαιούχοι των επιστροφών αυτών θα μοιραστούν συνολικά 361.650.490 ευρώ. Δηλαδή, σε κάθε έναν αναλογεί κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 379,85 ευρώ. [SID:11221042]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece