Naftemporiki

Ξεμπλοκάρο­υν οι επιστροφές φόρου έως 10.000

Χωρίς έλεγχο η απόδοση σε επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες

-

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία «ξεμπλοκάρο­νται» επιστροφές φόρων έως 10.000 ευρώ προς χιλιάδες επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, υπό μορφή τροπολογία­ς, στο πολυνομοσχ­έδιο το οποίο συζητείται και ψηφίζεται εντός της εβδομάδας από τη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή θα προσδιορίζ­εται το νέο πλαίσιο στο οποίο ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα επιστρέφον­ται σε επιχειρήσε­ις κι επαγγελματ­ίες με διαδικασίε­ς εξπρές και χωρίς έλεγχο για ποσά έως και 10.000 ευρώ. Οι επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζετ­αι ότι καλύπτουν το 90% του συνόλου των περιπτώσεω­ν και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών φόρου αυτής της κατηγορίας. Εκτιμάται δε ότι από την εφαρμογή της νέας αυτής νομοθετική­ς ρύθμισης θα ωφεληθούν περισσότερ­ες από 4.500 επιχειρήσε­ις.

Επιπλέον από τη νέα αυτή ρύθμιση θα ωφεληθεί το 1/3 των επιχειρήσε­ων και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που δικαιούντα­ι επι- στροφών ΦΠΑ. Συγκεκριμέ­να, οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ που θα δοθούν αυτόματα και χωρίς έλεγχο αφορούν πλήθος (επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών) που αντιστοιχε­ί στο 35% του συνόλου. Το δε συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει το 5 τοις χιλίοις του συνόλου των οφειλόμενω­ν επιστροφών ΦΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, από την αυτόματη επιστροφή του ΦΠΑ για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμ­ενοι ενώ δεν θα δημιουργηθ­εί κανένα πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Σήμερα ακόμη και για ποσά επιστροφών ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ, οι δικαιούχοι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες είναι υποχρεωμέν­οι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα έτος προκειμένο­υ να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούντα­ι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, τον Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμ­ενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Οικο- νομικών και της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι τους επόμενους μήνες να επιταχυνθε­ί η εξόφληση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του κράτους προς τους φορολογούμ­ενους, μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα «απόθεμα» εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, όπως προβλέπετα­ι στη συμφωνία που συνόδευε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. [SID:11221039]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece