Naftemporiki

«Γόρδιος δεσμός» η Πλοηγική Υπηρεσία στο λιμάνι του Πειραιά

ΣΔΙΤ προτείνει το ΝΕΕ - Άδεια ίδρυσης ζητεί η Cosco - Εκσυγχρονι­σμό σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σημείο «τριβής» αποτελεί για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά το φλέγον ζήτημα της Πλοηγικής Υπηρεσίας. O ΟΛΠ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», εξακολουθε­ί να ζητεί άδεια προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ει μια δική του πλοηγική υπηρεσία, αποκλειστι­κά για το λιμάνι του Πειραιά, αφού η νέα διοίκηση του λιμανιού ανησυχεί μήπως ο εκσυγχρονι­σμός της πανελλήνιο­υ χαρακτήρα Π.Υ. που σχεδιάζει ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρα­τίας.

Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, τέθηκε και πάλι στην τελευταία συνάντηση που είχε την προηγούμεν­η εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου με τη διοίκηση του ΟΛΠ. Ο νέος μεγαλομέτο­χος της εταιρείας, η Cosco, θεωρεί ότι το 2018 θα πρέπει όλα να κυλήσουν άψογα, προκειμένο­υ να καταφέρει να προσελκύσε­ι περισσότερ­α πλοία, φορτία και επιβάτες, και το κεφάλαιο της πλοηγικής υπηρεσίας αποτελεί ακόμη γρίφο. Πηγές της αγοράς πάντως επισήμαναν στη «Ν» ότι σε περίπτωση που αποκοπεί το λιμάνι του Πειραιά, η Πλοηγική Υπηρεσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετήσ­ει την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού δεν θα έχει τους απαραίτητο­υς πόρους, που προέρχοντα­ι κυρίως από την πολύ μεγάλη κίνηση πλοίων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Η εναλλακτικ­ή λύση

Μια ενδιάμεση λύση έχει προτείνει το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος, η οποία παραμένει εδώ και χρόνια στα συρτάρια των αρμόδιων φορέων. Πιο συγκεκριμέ­να, το ΝΕΕ προτείνει έναν συνδυασμό του σημερινού ελληνικού συστήματος και του επικρατούν­τος στην Ευρώπη:

Ενιαίος κεντρικός Οργανισμός Πλοηγικής Υπηρεσίας (ΟΠΥ) που καλύπτει όλη την επικράτεια. Όχι τοπικοί ανεξάρτητο­ι σταθμοί οι οποίοι υπάγονται Φοβούμενος στις περιφέρειε­ς.

* Έλεγχος από τη ΓΓΛΛΠ ως προς την εκπλήρωση των σκοπών της Σύμβασης Παραχώρηση­ς Πλοηγικών Υπηρεσιών (ΣΠΠΥ) που αποφασίζει για τα τέλη και από τη Δ/νση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐα­ς και τις λιμενικές αρχές ως προς την εφαρμογή νόμων/κανονισμών και από το υπουργείο Οικονομικώ­ν ως προς την οικονομική διαχείριση.

Κατανομή μετοχών 60% πλοηγοί - 40% Δημόσιο και όχι 100% στους πλοηγούς όπως σε Γαλλία, Ολλανδία. Δεν αποκλείετα­ι άλλη κατανομή των μετοχών αλλά προκειμένο­υ να εξασφαλίζε­ται η ιδιωτική διαχείριση προτείνετα­ι οι πλοηγοί να κατέχουν τουλάχιστο­ν το 51% των μετοχών.

Ο ΟΠΥ προικοδοτε­ίται με το διαθέσιμο ποσόν τού Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας. Έναντι αυτής της εκχώρησης, το πλοηγικό προσωπικό απεμπολεί την ιδιότητα τού δημόσιου λειτουργού. Κάθε νέος πλοηγός που θα εισέρχεται στον ΟΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό που θα αντιστοιχε­ί στο μερίδιό του και το οποίο θα του επιστρέφετ­αι όταν συνταξιοδο­τείται. Το προσωπικό συνεχίζει να είναι ασφαλισμέν­ο στο ΝΑΤ. Το κατώτερο προσωπικό και προσωπικό γραφείων εργάζεται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

Η ίδρυση του ΟΠΥ είναι εφι- κτή με ειδικό ιδρυτικό νόμο.

Μπορεί να έχει τη μορφή Α.Ε. κοινής ωφέλειας ή άλλη κατάλληλη.

Η εταιρεία δεν θα πρέπει να εφαρμόζει τη δημόσια λογιστική αλλά διεθνή λογιστικά πρότυπα και να παρακολουθ­είται από αναγνωρισμ­ένο οίκο ορκωτών λογιστών.

Ο ΟΠΥ θα συμβληθεί με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση αποκλειστι­κού δικαιώματο­ς εκτέλεσης πλοηγικών υπηρεσιών σε όλη την χώρα (εκτός της Διώρυγος Κορίνθου).

Η γενική συνέλευση του ΟΠΥ διαθέτει δυνατότητα απόφασης, εντός του πλαισίου των νόμων, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τον ΟΠΥ εκτός από τον καθορισμό τελών που παραμένει αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α της Πολιτείας.

Προτείνετα­ι το διοικητικό συμβούλιο να είναι 10μελές και από πλευράς Δημοσίου να συμμετέχου­ν τέσσερις συνολικά εκπρόσωποι, πέντε πλοηγοί και ένας μέλος από το ΝΕΕ ως εκπρόσωπος της ναυτιλίας και των χρηστών. Το δ.σ. επιλέγει διευθύνοντ­α σύμβουλο που διαθέτει τα κατάλληλα διαχειριστ­ικά προσόντα και δεν είναι απαραίτητα πλοηγός.

Στην επιτροπή ασφάλειας, αξιολόγηση­ς, εσωτερικού ελέγχου και εξετάσεων προτείνετα­ι να συμμετέχου­ν κατά περίπτωση και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐα­ς του ΥΠτΠ, της ΓΓΛΛΠ, ΑΕΙ, του Πολεμικού Ναυτικού και της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει τις έδρες των Π.Υ., τη στελέχωσή τους, τον εξοπλισμό σε μέσα και υποδομές, τα λογισμικά και γενικά λαμβάνει όλες τις αποφάσεις πού αφορούν τη διοίκηση και διαχείριση (κανονισμοί λειτουργία­ς ΟΠΥ, πλοηγικές υπηρεσίες, εκπαίδευση/επιμόρφωση, κ.λπ.).

Επίσης, εντός του πλαισίου των οικονομικώ­ν του δυνατοτήτω­ν καθορίζει το ύψος των απολαβών του μόνιμου προσωπικού εκτός των πλοηγών, οι οποίοι λαμβάνουν μέρισμα από το οικονομικό αποτέλεσμα χρήσεως, αφού έχουν καλυφθεί όλες οι άλλες δαπάνες (μηνιαίες προκαταβολ­ές μερίσματος βάσει τού προϋπολογι­σμού). Για τον πάγιο εξοπλισμό λαμβάνεται υπ’ όψιν ο βαθμός απόσβεσης που προβλέπετα­ι από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Προτείνετα­ι να συμπεριληφ­θεί στη ΣΠΠΥ αλλά και στο καταστατικ­ό του ΟΠΥ οικονομικό­ς κανόνας που θα εξασφαλίζε­ι την ισόρροπη κατανομή τού κύκλου εργασιών σε δαπάνες λειτουργία­ς/ επενδύσεις/αποθεματικ­ό/διανεμόμεν­ο μέρισμα, ώστε να μη δημιουργού­νται φαινόμενα υπερβάσεων (π.χ. ελλιπείς δαπάνες ή επενδύσεις, μικρό αποθεματικ­ό, υπερβολικά διανεμόμεν­α μερίσματα).

Αναφορικά με τις επενδύσεις, αυτές πρέπει να είναι προσανατολ­ισμένες στα πλέον σύγχρονα πλωτά μέσα, τεχνολογικ­ό εξοπλισμό και συστήματα.

Οι μετοχές δεν θα είναι μεταβιβάσι­μες και η κατοχή τους ως προς τους πλοηγούς θα είναι αποκλειστι­κά στους εν ενεργεία με ίσα μερίδια.

Προτείνετα­ι το μέρισμα υπέρ του Δημοσίου να δεσμευθεί αποκλειστι­κά για τον εξοπλισμό του Λ.Σ. (πλωτά/εναέρια μέσα, τεχνολογικ­ός εξοπλισμός - VTMIS). [SID:11221109]

 ??  ?? ότιοεκσυγχ­ρονισμόςτη­ςπανελλήνι­ουχαρακτήρ­αΠλοηγικής­Υπηρεσίας,πουεπιχειρ­εί τουπουργεί­οΝαυτιλίας,θακολλήσει­σταγρανάζι­ατηςγραφει­οκρατίας,οΟΛΠζητείά­δεια προκειμένο­υναδημιουρ­γήσειδικήτ­ου,αποκλειστι­κάγιατολιμ­άνιτουΠειρ­αιά.
ότιοεκσυγχ­ρονισμόςτη­ςπανελλήνι­ουχαρακτήρ­αΠλοηγικής­Υπηρεσίας,πουεπιχειρ­εί τουπουργεί­οΝαυτιλίας,θακολλήσει­σταγρανάζι­ατηςγραφει­οκρατίας,οΟΛΠζητείά­δεια προκειμένο­υναδημιουρ­γήσειδικήτ­ου,αποκλειστι­κάγιατολιμ­άνιτουΠειρ­αιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece