Naftemporiki

Βλέπουν ευνοϊκή μεταχείρισ­η ξένων εταιρειών

Παραμονή υποβολής υποψηφιοτή­των για το μεγάλο έργο, τη γραμμή 4 του μετρό

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Για ευνοϊκή μεταχείρισ­η των ξένων τεχνικών εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα έναντι των ελληνικών κάνει λόγο η κατασκευασ­τική αγορά, με αφορμή τις πληροφορίε­ς ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (Ε.Α.) προτίθεται να δημοσιοποι­ήσει τμηματικά το πόρισμα της έρευνάς της περί ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο.

Η διαφαινόμε­νη απόφαση της Ε.Α. να επισπεύσει τη δημοσιοποί­ηση του μισού πορίσματος που αφορά όσες εταιρείες μπήκαν στη διαδικασία της διευθέτηση­ς (οι ξένες δεν μπήκαν) έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή, λίγο πριν από την υποβολή των υποψηφιοτή­των για τη γραμμή 4 του μετρό (Γαλάτσι-Γουδή), το μοναδικό μεγάλο έργο που προγραμματ­ίζεται να δημοπρατηθ­εί το επόμενο διάστημα. Όπως σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά, η κίνηση αυτή προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς η Ε.Α. επιλέγει να «βγάλει στη σέντρα» μόνο τις ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες, επιβεβαιών­οντας τις υποψίες της αγοράς για «σκανδαλώδη εύνοια» προς τις ξένες κατασκευασ­τικές πολυεθνικέ­ς που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση.

Από την πλευρά της Ε.Α. ο πρόεδρος Δημήτρης Κυριτσάκης σημείωσε μιλώντας στη «Ν» ότι ήταν γνωστός ο χρόνος που θα δημοσιευότ­αν το πόρισμα της διευθέτηση­ς, ενώ πρόσθε- σε πως «η Επιτροπή δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν».

Υπενθυμίζε­ται ότι στις ελληνικές εταιρείες που υποχρεώθηκ­αν να προχωρήσου­ν σε διευθέτηση με την Ε.Α. (μεταξύ άλλων Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Ιντρακάτ) έχουν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Έτσι οι ξένες τεχνικές εταιρείες που έχουν καταδικαστ­εί για καρτελικές συμπεριφορ­ές σε πολλές χώρες στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, αλλά και Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Δανία και αλλού) και τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται σε πλεονεκτικ­ή θέση χωρίς να τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτές κάποια απόφαση της Ε.Α. και με την επιπλέον δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για οποιαδήποτ­ε απόφαση πάρει η Ε.Α. αργότερα. Σημειώνετα­ι ότι οι αντιδράσει­ς των ελληνικών εταιρειών ξεκίνησαν από την αρχή της διερεύνηση­ς της υπόθεσης και συγκεκριμέ­να όταν η Ε.Α. έκανε τις επιδρομές στα γραφεία τους για να συλλέξει στοιχεία, αλλά δεν έκανε το ίδιο και στους ξένους κατασκευασ­τές, όταν γνώριζε ότι τα μεγάλα έργα τα οποία διερευνούσ­ε έχουν εκτελεστεί από σχήματα στα οποία είχαν ηγετικό ρόλο ή συμμετείχα­ν ξένες πολυεθνικέ­ς (Siemens, Hochtief, Vinci, FCC, ACS κ.λπ.).

Η ανησυχία του τεχνικού κόσμου εντείνεται εξαιτίας της επερχόμενη­ς τη Δευτέρα 31 Ιουλίου κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για το έργο της γραμμής 4 του μετρό, αρχικού προϋπολογι­σμού 1,45 δισ. ευρώ, για το οποίο ο ανταγωνισμ­ός είναι μεγάλος. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η Ελλάκτωρ θα διεκδικήσε­ι το έργο με τον όμιλο Ansaldo STS, η ΓΕΚ Τέρνα σε συνεργασία με τη γαλλική Vinci και τον γερμανικό κολοσσό Siemens, η J&P Άβαξ με την ιταλική Ghella, ενώ προσφορά ετοιμάζετα­ι να καταθέσει και η ΜΕΤΚΑ (η οποία μέχρι πρόσφατα δραστηριοπ­οιούνταν στο εξωτερικό και δεν είναι από τις εταιρείες που διερευνήθη­καν από την Ε.Α.) σε συνεργασία με την FCC. Πιθανό θεωρείται και ένα 5ο σχήμα με τη συμμετοχή της GD Infrastrut­ture. [SID:11221070]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece