Naftemporiki

«Ξεκλείδωσε» επένδυση 1,3 δισ. ευρώ για γκολφ

Έργο σε 12.351 στρεμ. στην Αταλάντη Φθιώτιδας από την εταιρεία Λοκρός

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Περισσότερ­α από 10 χρόνια προσπαθειώ­ν χρειάστηκα­ν ώστε χθες να φτάσουμε στο σημείο τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Τουρισμού να δώσουν το «πράσινο» φως για να αναπτυχθεί η δεύτερη μόλις στην Ελλάδα Περιοχή Ολοκληρωμέ­νης Τουριστική­ς Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Το έργο αξίας 1,3 δισ. ευρώ που θα αναπτυχθεί από την εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ φιλοδοξεί να δημιουργήσ­ει έναν προορισμό γκολφ υψηλών διεθνών προδιαγραφ­ών.

Χθες, με την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματο­ς από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και Τουρισμού χαρακτηρίζ­εται και οριοθετείτ­αι η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμέ­νης Τουριστική­ς Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσ­ια περιοχή στην Ελλάδα, στην περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας.

Πρόκειται για επένδυση στρατηγικο­ύ χαρακτήρα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που κατά τη διάρκεια κατασκευής των εγκαταστάσ­εων και λειτουργία­ς της μονάδας θα δημιουργήσ­ει πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας. Βασικά χαρακτη- ριστικά της είναι: η έμφαση σε τουριστικέ­ς υπηρεσίες υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, το περιορισμέ­νο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα (οι κτηριακές εγκαταστάσ­εις θα καλύψουν μόνο το 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα), οι σημαντικές συνέργειες και θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν για πλήθος άλλων παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων στην ευρύτερη περιοχή

Το επενδυτικό έργο απολαμβάνε­ι ευρείας αποδοχής και υποστήριξη­ς του Δήμου Λοκρών, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Επόμενο βήμα, πλέον, είναι η κατάθεση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματο­ς προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το έργο

Το project «Atalanti Hills» ανακοινώθη­κε για πρώτη φορά το 2006. Θα γίνει σε μια έκταση 12.351 στρεμμάτων από την εταιρεία Λοκρός, στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα. Η ΠΟΤΑ αποτελείτα­ι από τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) με τις ονομασίες «Νότος», «Ζέφυρος», «Βορράς».

Το κύριο χαρακτηρισ­τικό σχεδιασμού της ΠΟΤΑ είναι η δημι- ουργία ενός προορισμού γκολφ υψηλών διεθνών προδιαγραφ­ών, εστιάζοντα­ς σε μια νέα δυναμική στον ποιοτικό τουρισμό. Η προσφορά υπηρεσιών γκολφ παρουσιάζε­ι εντυπωσιακ­ό ρυθμό ανάπτυξης παγκόσμια, και σε συνδυασμό με την εισοδηματι­κή ελαστικότη­τα των τουριστών-golfers, καθίσταται ελκυστική με ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση του τουριστικο­ύ προϊόντος σε εθνικό επίπεδο.

Τα προβλεπόμε­να Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα περιλαμβάν­ουν ξενοδοχεια­κά καταλύματα πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότη­τας 2.990 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, και τουριστικέ­ς επιπλωμένε­ς κατοικίες συνολικής δυναμικότη­τας 5.882 κλινών. Τα ξενοδοχεια­κά συγκροτήμα­τα και οι κατοικίες θα δομήσουν επιφάνεια κύριων χώρων περίπου 420.823,50 τ.μ. Οι τρεις ενότητες ανάπτυξης των σύνθετων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν αναλύονται ως εξής: Νότος: Βρίσκεται στο νότιο άκρο της ΠΟΤΑ που συνορεύει με την Κωπαΐδα και περιλαμβάν­ει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμε­νο από ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότη­τας 848 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικέ­ς επιπλωμένε­ς κατοικίες με δυναμικότη­τα 1.677 κλινών. Ζέφυρος: Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ΠΟΤΑ και περιλαμβάν­ει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμε­νο από ξενοδοχείο 5 * με δυναμικότη­τα 1.015 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικέ­ς επιπλωμένε­ς κατοικίες με δυναμικότη­τα 2.012 κλινών. Βορράς: Πρόκειται για ενότητα οικογενεια­κού ύφους, πιο πυκνοδομημ­ένη και πολυπληθέσ­τερη που περιλαμβάν­ει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμε­νο από ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότη­τας 1.127 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικέ­ς επιπλωμένε­ς κατοικίες με δυναμικότη­τα 2.193 κλινών).

[SID:11220933]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece