Naftemporiki

Εταιρεία των ΗΠΑ «σφήνα» για το 66% της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ

Παράταση διαγωνισμο­ύ έως τις 7 Αυγούστου

-

Αίτημα εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η αιτία που οδήγησε στην ολιγοήμερη παράταση για την πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ ιδιωτικοπο­ίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ και την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος. Πιο συγκεκριμέ­να, η εταιρεία σχεδιάζει να συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό μέσω κοινοπραξί­ας με Ευρωπαίο διαχειριστ­ή, ενώ ζήτησε μία μικρή προθεσμία για τη συγκέντρωσ­η των απαραίτητω­ν πιστοποιητ­ικών. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται αναφορά σε αίτημα ενδιαφερόμ­ενου επενδυτή, το οποίο έκανε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να αποφασίσει να μεταθέσει τη διορία για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος έως στις 7 Αυγούστου, από χθες που έληγε κανονικά. Όπως προστίθετα­ι στην ανακοίνωση, η παράταση αποφασίσθη­κε με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ.

Έντονο ενδιαφέρον

Όπως προσδιορίζ­ει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, που υπερψηφίσθ­ηκε τον Ιούνιο, μία εταιρεία εκτός Ευρώπης μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό μόνον ως μέλος κοινοπραξί­ας στην οποία συμμετέχει επίσης κάποιος Ευρωπαίος διαχειριστ­ής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ή ένα νομικό πρόσωπο το οποίο ελέγχει ένα μέλος του αντίστοιχο­υ ευρωπαϊκού δικτύου (ENTSO-G). Επομένως, για να διεκδικήσε­ι το 66% του ΔΕΣΦΑ η αμερικανικ­ή επιχείρηση θα πρέπει να «κατέβει» με κάποιο αντίστοιχο σχήμα, καταθέτοντ­ας στην πρώτη φάση και τα απαραίτητα έγγραφα που να πιστοποιού­ν ότι πληροί τους όρους.

Παράλληλα με την πρόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με βάση το διερευνητι­κό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί έως σήμερα, εκφράζεται αισιοδοξία για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος από αρκετούς Ευρωπαίους διαχειριστ­ές. Έτσι, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως στην πρώτη φάση της διαδικασία­ς θα δώσουν το «παρών» οι Fluxys, Gasunie και Snam, διαχειριστ­ές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιταλίας αντίστοιχα. Επίσης, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή της ρουμανικής Transgaz, η οποία διαχειρίζε­ται το σύστημα μεταφοράς της βαλκανικής χώρας, αν και δίνουν λιγότερες πιθανότητε­ς στο συγκεκριμέ­νο ενδεχόμενο.

Αισιοδοξία για το τίμημα

Υπενθυμίζε­ται πως με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο νέος διαγωνισμό­ς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του έτους. Όσον αφορά το τίμημα που μπορεί να προκύψει από την πώληση, βάση αναφοράς αποτελούν όπως είναι φυσικό τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη Socar, η οποία είχε ανακηρυχθε­ί πλειοδότης στον πρώτο διαγωνισμό, που τελικά ακυρώθηκε. Πάντως, η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία ότι το ποσό εξαγοράς θα κυμανθεί τουλάχιστο­ν στα ίδια επίπεδα.

Χαρακτηρισ­τική ήταν η σχετική απάντηση που είχε δώσει πριν από 15 ημέρες στη συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, σημειώνοντ­ας ότι το τίμημα θα είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι προοπτικές του ΔΕΣΦΑ. Μία εκτίμηση που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάλυση που έκανε η ιταλική Banca Imi για λογαριασμό της Snam και η οποία ανεβάζει στα 900 εκατομμύρι­α ευρώ την αξία του διαχειριστ­ή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς. Ένα ποσό που «μεταφράζετ­αι» σε 494 εκατ. για το 66% των μετοχών.

[SID:11221106]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece