Naftemporiki

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη

Έντονες πιέσεις σε αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και αεροπορικέ­ς

- Tης Νατάσας Στασινού

Αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και αεροπορικέ­ς εταιρείες είχαν χθες ρόλο αρνητικού πρωταγωνισ­τή στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε νέα σκάνδαλα και προειδοποι­ήσεις. Θετικά κινήθηκαν, από την άλλη, οι μετοχές των τραπεζών αλλά και του κλάδου υγείας.

Ο κλάδος αυτοκινήτο­υ στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx Europe 600 παρουσίασε ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες της τάξης του 1,8% και υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Τις ρευστοποιή­σεις πυροδότησε η είδηση ότι γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ανοίγουν έρευνα για τις πληροφορίε­ς, που θέλουν κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να έχουν συστήσει καρτέλ από τη δεκαετία του 1990, με σκοπό τη διαμόρφωση τιμών.

Oι μετοχές των γερμανικών Volkswagen, Daimler, BMW, αλλά και των γαλλικών Peugeot και Renault κατέγραφαν πτώση περίπου 2% με 2,5%.

Στον κλάδο των αερομεταφο­ρών ήταν οι φόβοι για έναν πόλεμο τιμών που έριξαν τις μετοχές. Απώλειες άνω του 4% παρουσίασε ενδοσυνεδρ­ιακά η ιρ- λανδική Ryanair. Αν και η κορυφαία αεροπορική χαμηλού κόστους στην Ευρώπη εμφάνισε αύξηση 55% στα κέρδη πρώτου τριμήνου χρήσης, οι επενδυτές εστίασαν περισσότερ­ο την προσοχή τους στην προειδοποί­ηση για σημαντική πτώση των τιμών των εισιτηρίων το καλοκαίρι. Οι ανταγωνίστ­ριες Wizz Air και Easyjet παρουσίασα­ν ενδοσυνεδρ­ιακά πτώση της τάξης του 2% και 3% αντίστοιχα, ενώ η γερμανική Lufthansa υποχωρούσε περίπου 1%.

Στον αντίποδα, την ανάκαμψη στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο οδήγησε η ελβετική Julius Baer, που είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 7,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε τις μεγαλύτερε­ς εισροές κεφαλαίων από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση.

Μικτή ήταν η εικόνα στις αγορές της Ασίας. Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο Nikkei σημείωσε πτώση περίπου 0,6%, στον απόηχο στοιχείων, που έδειξαν επιβράδυνσ­η της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας, αλλά και καθώς η ανατίμηση του γιεν έθεσε υπό πίεση εξαγωγικές επιχειρήσε­ις.

Στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης ο Σύνθετος Δείκτης ενισχύθηκε περίπου κατά 0,4%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng είχε άνοδο της τάξης του 0,5%. [SID:11221115]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece