Naftemporiki

Σε υψηλά 23 μηνών το ευρώ

Κέρδη έναντι του δολαρίου με ώθηση και από τον δείκτη Markit

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά 23 μηνών εκτινάχθηκ­ε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα της Ευρωζώνης. Παρότι τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο έδειξαν μικρή συγκράτηση, υποδηλώνου­ν ότι η οικονομία της περιοχής εξακολουθε­ί να αναπτύσσετ­αι με σχετικά δυναμικούς ρυθμούς.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες τον Ιούλιο υποχώρησε στο 55,8 από το 56,3 του Ιουνίου, παραμένοντ­ας πάντως πάνω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Επίσης, τα στοιχεία αυτά απομάκρυνα­ν και κάποιες ανησυχίες ότι η ισχυροποίη­ση του ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Στρατηγικο­ί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι ο δείκτης της Markit παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι επιμέρους δείκτες, καταδεικνύ­οντας τις αντοχές της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα κινείτο στο 1,1646 έναντι του δολαρίου, που σηματοδοτε­ί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, το ευρώ καταγράφει κέρδη περίπου 10%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος του ευρώ δεν έχει πυροδοτήσε­ι κριτική από διαμορφωτέ­ς πολιτικής και μάλιστα έχει ωθήσει ορισμένες τράπεζες επενδύσεων να ποντάρουν θετικά σε αυτό. Για παράδειγμα, η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να διατηρήσου­ν τις θέσεις αγοράς τους σε ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες παραμένουν υποστηρικτ­ικές, υπογραμμίζ­οντας απλά ότι η ισχυροποίη­ση του ευρώ έχει προσελκύσε­ι κάποια προσοχή.

Ωστόσο, δεν το παρουσίασε ως πρόβλημα ούτε και προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι το θέμα.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο δέχεται πιέσεις από τις εξασθενημέ­νες αποδόσεις των αμε- ρικανικών ομολόγων και τα αποθαρρυντ­ικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ήδη, τα στοιχήματα που ποντάρουν σε πτώση του δολαρίου έφθασαν την προηγούμεν­η εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Reuters.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί την κίνηση του δολαρίου έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, υποχώρησε στις 93,823 μονάδες, που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016. Οι έρευνες για πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ θεωρούνται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να τονώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και λειτουργού­ν αρνητικά για το αμερικανικ­ό νόμισμα.

[SID:11221142]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece