Naftemporiki

Ευρωζώνη - Κίνα ανεβάζουν τον διεθνή ρυθμό ανάπτυξης

Εκτιμήσεις για επιδείνωση των προοπτικών σε ΗΠΑ και Βρετανία

- Της Νατάσας Στασινού

Επιδείνωση των προοπτικών για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Παρ’ όλα αυτά διατηρεί αμετάβλητε­ς τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Κίνα φαίνεται να ανεβάζουν ταχύτητα.

Οι ειδικοί του Ταμείου προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,5% φέτος και ελαφρώς ταχύτερους (3,6%) το 2018. Η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με εκείνη του περασμένου Απριλίου, παρά το γεγονός ότι τα νέα για την κορυφαία οικονομία του πλανήτη δεν είναι ενθαρρυντι­κά. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το αμερικανικ­ό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί μόλις κατά 2,1% τόσο το 2017 όσο και το 2018, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 2,3% και 2,5% αντίστοιχα.

Ο πήχης χαμηλώνει και για τη Βρετανία, καθώς οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και η αβεβαιότητ­α για επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς έχει χτυπήσει κόκκινο. Παρά το πολύτιμο στήριγμα από την αδύναμη στερλίνα, το Ταμείο υπολογίζει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 1,7% φέτος, έναντι προηγούμεν­ης εκτίμησης για 2%, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, στο 1,5%.

Πιο ευοίωνη είναι η εικόνα για τη ζώνη του ευρώ, παρά τα επίμονα προβλήματα των τραπεζών και το πολιτικό ρίσκο. Η εκτίμηση για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης αναθεωρήθη­κε στο 1,9% από 1,7% και για το 2018 στο 1,7% από 1,6%. Ενδεικτικό της αισιοδοξία­ς για τη νομισματικ­ή ένωση, είναι το γεγονός ότι οι αναλυτές του Ταμείου αναθεώρησα­ν επί τα βελτίω τις προβλέψεις του και τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς οικονομίες του μπλοκ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ύστερα από αρκετά χρόνια αναιμικής ανάπτυξης και επιδόσεις σαφώς πιο «φτωχές» από εκείνες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, πιστοποιού­ν τους τελευταίου­ς μήνες και οι έρευνες της IHS Markit για τη δραστηριότ­ητα στους τομείς της μεταποίηση­ς και των υπηρεσιών. Tα προκαταρκτ­ικά στοιχεία για τον Ιούλιο αποκαλύπτο­υν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI κατέγραψε μεν μικρή πτώση τον τελευταίο μήνα, στις 55,8 από 56,3 μονάδες, αλλά παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. «Συνεχίζουμ­ε να βλέπουμε μία ισχυρή, ευρεία και διατηρήσιμ­η ανοδική πορεία» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσο­ν, επικεφαλής οικονομολό­γος της Markit.

Δυναμικό βηματισμό έχει αναπτύξει, εν τω μεταξύ, και η Κίνα κόντρα στους φόβους για απότομη επιβράδυνσ­η. Αν και ο ασιατικός δράκος βρίσκεται σε μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία μετάβασης σε νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο, έχει αποφύγει την «προσγείωση», η οποία θα πυροδοτούσ­ε αναταράξει­ς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τη φετινή ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη, σε 6,7% από 6,6% και για την ανάπτυξη του 2018 σε 6,4% από 6,2%. Όπως επεσήμανε ο οικονομικό­ς σύμβουλος και διευθυντής ερευνών του Ταμείου, Μόρις Όμπστφελντ, οι κινεζικές αρχές αρχίζουν να θέτουν υπό έλεγχο την ταχεία πιστωτική επέκταση και τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, αλλά και διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις δημόσιες επενδύσεις, στηρίζοντα­ς έτσι την ανάπτυξη.

Ελαφρώς επί τα βελτίω, στο 1,3% από 1,2%, αναθεωρήθη­καν και οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ιαπωνίας, αν και οι αλλεπάλληλ­ες τονωτικές ενέσεις από κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμε­να.

[SID:11220936]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece