Naftemporiki

Η Τουρκία απέσυρε τη μαύρη λίστα γερμανικών επιχειρήσε­ων

Εντείνοντα­ι τα ομαδικά «πυρά» κατά της Άγκυρας - Τελεσίγραφ­α από Σόιμπλε και Κάουντερ

- Του Μωυσή Λίτση

Πυρ ομαδόν δέχεται η Τουρκία από Γερμανούς πολιτικούς, με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο μια σχέση αιώνων. Την ίδια στιγμή, μετά από γερμανικές πιέσεις, η Τουρκία απέσυρε τη λίστα με ονόματα γερμανικών επιχειρήσε­ων, οι οποίες κατά την Άγκυρα στήριζαν την τρομοκρατί­α.

Σε συνέντευξή του χθες προς την εφημερίδα «Bild», ο Σόιμπλε επισήμανε ότι ο Ερντογάν «θέτει σε κίνδυνο σχέση αιώνων». «Είναι δραματικό, καθώς υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν. Δεν μπορούμε ωστόσο να επιτρέψουμ­ε να μας εκβιάζουν» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν.

Εδώ και μέρες Γερμανοί κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι και πολιτικοί στηλιτεύου­ν δριμύτατα με δηλώσεις τους τη στάση της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Βερολίνου-Άγκυρας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε την προηγούμεν­η εβδομάδα κάνει μία ακόμη δήλωση κατά της Τουρκίας, την οποία παρομοίασε με το καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγ­εται και ένας Γερμανός πολίτης.

Την Κυριακή o προσωπάρ- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χης της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, Πίτερ Αλτμάιερ, χαρακτήρισ­ε τη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας «απαράδεκτη». «Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με αυτήν τη μεγάλη και σημαντική χώρα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Τουρκία είναι και παραμείνει κράτος δικαίου» επισήμανε ο Αλτμάιερ, μιλώντας στην κυριακάτικ­η «Bild». «Η συμπεριφορ­ά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη» είπε ο Αλτμάιερ, κληθείς να σχολιάσει την τουρκική απαγόρευση σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτού­ν τους Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε αεροπορική βάση στην Τουρκία, τη σύλληψη Γερμανών πολιτών (σ.σ.: ενός δημοσιογρά­φου και ενός ακτιβιστή) και τις κατά καιρούς δηλώσεις του Ερντογάν για τη Γερμανία.

Στο θέμα της απαγόρευση­ς επίσκεψης σε Γερμανούς στρατιώτες, αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Μέρκελ, Βόλ- Βόλκερ Κάουντερ, κερ Κάουντερ. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι έχουμε μια χώρα του ΝΑΤΟ η οποία απαγορεύει επισκέψεις από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» είπε ο Γερμανός βουλευτής μιλώντας στo κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD.

«Είναι μία αφόρητη κατάσταση και πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στην Τουρκία: δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να συνεχιστού­ν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ή οι συνομιλίες για επικαιροπο­ίηση της τελωνειακή­ς ένωσης, ο Κάουντερ απάντησε: «Και τα δύο είναι ασφαλώς μέσα πίεσης προς την Τουρκία. Γνωρίζουμε πως η Τουρκία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Επίσης ο πρόεδρος της γερμανικής κοινοβουλε­υτικής επιτροπής για την άμυνα, Βόλφγκανγκ Χέλμιτς, είπε στην εφημερίδα «Die Welt»: «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πει: θέτουμε προθεσμία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ύστερα πρέπει να ληφθεί απόφαση».

Αποσύρεται η λίστα

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε χθες ότι η Τουρκία απέσυρε επισήμως το αίτημα για γερμανική βοήθεια όσον αφορά την έρευνα 700 περίπου γερμανικών επιχειρήσε­ων, οι οποίες κατά την Άγκυρα φέρονταν να στηρίζουν την τρομοκρατί­α. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε στον Γερμανό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνί­α ότι η παράδοση από τουρκικής πλευράς της λίστας με τις γερμανικές επιχειρήσε­ις μέσω της Ιντερπόλ, ήταν αποτέλεσμα «προβλήματο­ς στην επικοινωνί­α».

«Το υπουργείο Εσωτερικών διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν έρευνες κατά γερμανικών επιχειρήσε­ων από τις τουρκικές αρχές στην Τουρκία ή τη Γερμανία» επισήμανε ο Πλάτε.

Ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsbla­tt» ότι οι γερμανικές επιχειρήσε­ις είναι καλοδεχούμ­ενες και «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». «Θέλω να διαβεβαιώσ­ω τις γερμανικές επιχειρήσε­ις ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν βρίσκονται υπό έρευνα για χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας από τις τουρκικές αρχές» επισήμανε.

[SID:11220950]

 ??  ?? Γερμανόςυπ­ουργός Οικονομικώ­ν.
Γερμανόςυπ­ουργός Οικονομικώ­ν.
 ??  ?? επικεφαλής­τηςΚ.Ο. τηςΜέρκελ.
επικεφαλής­τηςΚ.Ο. τηςΜέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece