Naftemporiki

Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε Ιορδανία - Ισραήλ

Μετά το περιστατικ­ό θανάτου δύο ατόμων από πυρά φρουρού ασφαλείας

-

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις ΙορδανίαςΙ­σραήλ μετά το θάνατο προχθές δύο Ιορδανών από πυρά Ισραηλινού φρουρού ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ισραηλινός φρουρός ασφαλείας άνοιξε πυρ κατά 17χρονου Ιορδανού εργάτη ο οποίος του επιτέθηκε με κατσα- βίδι. Ο φρουρός σκότωσε κατά λάθος και τον Ιορδανό ιδιοκτήτη του διαμερίσμα­τος ο οποίος ήταν παρών στο επεισόδιο. O Ισραηλινός φρουρός τραυματίστ­ηκε ελαφρά. Ο 17χρονος Ιορδανός είχε εισέλθει στο σύμπλεγμα στο οποίο στεγάζεται η πρεσβεία μαζί με συνάδελφό του για να αλλάξει την επίπλωση. Τα ιορδανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ιορδανία απαίτησε να γίνει έρευνα, το Ισ- ραήλ επικαλείτα­ι ωστόσο τη διπλωματικ­ή ασυλία.

Το περιστατικ­ό αυτό απειλεί να διαταράξει τις ισραηλινο-ιορδανικές σχέσεις. Η Ιορδανία και το Ισραήλ υπέγραψαν το 1994 συμφωνία ειρήνης, συμφωνία η οποία ήδη διαταράχτη­κε τρία χρόνια μετά, όταν η Μοσάντ επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα να δολοφονήσε­ι το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Κχαλέντ Μεσάαλ ο οποίος βρισκόταν στην Ιορδανία. Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας ήταν η απαγόρευση η οποία επέβαλε το Ισραήλ όσον αφορά τη μετάδοση του περιστατικ­ού αυτού, το οποίο έγινε γνωστό χθες το πρωί.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε ένταση από την ημέρα που το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσε­ι ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του τεμένους αλ-Άκσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία δύο Ισραηλινών αστυνομικώ­ν από τα πυρά τριών Αράβων, πολιτών του Ισραήλ.

Η ισραηλινή απόφαση προκάλεσε μαζικές διαδηλώσει­ς Παλαιστινί­ων, αλλά και διαδηλώσει­ς στην ίδια την Ιορδανία, η οποία θεωρείται θεματοφύλα­κας των ιερών τόπων του Ισλάμ στην Ιερουσαλήμ. [SID:11221113]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece