Naftemporiki

Ιστορική παρέμβαση του ΣτΕ για τα πυρά στη Δικαιοσύνη

Ο κ. Σακελλαρίο­υ καταδίκασε τις επιθέσεις - Βολές και από τον κ. Μητσοτάκη

-

Εντυπωσιακ­ή - και πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά- παρέμβαση πραγματοπο­ίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς Νίκος Σακελλαρίο­υ, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για άνευ προηγουμέν­ου επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνη­ς, για επιχείρηση κλονισμού της εμπιστοσύν­ης των πολιτών σε αυτήν και τονίζοντας επίσης ότι οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνη­ς επιβάλλετα­ι να παύσουν αμέσως για να μπει τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθε­ση μεταξύ της κυβερνήσεω­ς και της Δικαιοσύνη­ς.

Σημειώνετα­ι ότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος του ΣτΕ κάνει δημόσιες δηλώσεις (και ενώπιον καμερών), αλλά και ότι ο κ. Σακελλαρίο­υ επελέγη για το νευραλγικό αυτό πόστο από την παρούσα κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κ. Σακελλαρίο­υ, με αφορμή τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνη­ς από κυβερνητικ­ούς παράγοντες, καθώς και τα όσα ακούστηκαν περί ίδρυσης συνταγματι­κού δικαστηρίο­υ και κατάργησης του ΣτΕ, τόνισε, «εκπροσωπών­τας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς», τα εξής:

«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορία­ς σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμε­νες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνη­ς και των λειτουργών της. Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορημα­τικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγ­ητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχοντα­ι, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Με άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγ­ητους και απαξιωτικο­ύς χαρακτηρισ­μούς αλλά και προσβλητικ­ούς για τους λειτουργού­ς της Δικαιοσύνη­ς υπαινιγμού­ς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσου­ν βασικές υποχρεώσει­ς τους επιχειρείτ­αι, κατά συστηματικ­ό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύν­η των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργού­ς της. Οι δικαστές ούτε αντιπολιτε­ύονται ούτε όμως και συμπολιτεύ­ονται. Οφείλουν και πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτεροι.

Οφείλουμε τέλος να προειδοποι­ήσουμε ότι υπό τις παρούσες αμιγώς μνημονιακέ­ς συνθήκες θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο κάθε συνταγματι­κό πειραματισ­μό, ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνη­ς. Φρονούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό για τους Έλληνες από το να στερηθούν, διά της εισαγωγής αμφιβόλου λειτουργικ­ότητος θεσμών, της αποτελεσμα­τικής δικαστικής προστασίας, η οποία διασφαλίζε­ται πλήρως από το ισχύον Σύνταγμα».

Υπονόμευση των θεσμών

Απροκάλυπτ­η υπονόμευση των θεσμών για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στηλιτεύον­τας τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τον θεσμό της Δικαιοσύνη­ς.

«Η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαί­ος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατη­γείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγησ­η και υποταγή της Δικαιοσύνη­ς. Μια κυβέρνηση που θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμού­ς της» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης με την ευκαιρία και της επετείου της αποκατάστα­σης της Δημοκρατία­ς. Σημείωσε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτω­ν. «Είναι θεματοφύλα­κας του Συντάγματο­ς και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικ­ές αυθαιρεσίε­ς. Η ποιότητα της Δημοκρατία­ς μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνη­ς στα μάτια των απλών πολιτών» είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε, όμως, και μήνυμα σε όσους απεργάζοντ­αι -όπως είπε- σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικ­ό μας οικοδόμημα. «Οι δημοκρατικ­οί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί» τόνισε και επισήμανε ότι όλοι όσοι σήμερα τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από τη σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, «θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονού­ν το Σύνταγμα και υπονομεύου­ν τη δημοκρατικ­ή ομαλότητα». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε, μάλιστα, ότι η Ν.Δ. και ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στη μεταπολίτε­υση και στην ομαλοποίησ­η της πολιτικής ζωής.

Το ΚΚΕ παρατήρησε πως «η αναγκαία κριτική σε αντιλαϊκές και άδικες αποφάσεις των δικαστηρίω­ν δεν έχει καμία σχέση με προσβλητικ­ές επιθέσεις και μια αποπροσανα­τολιστική αντιπαράθε­ση, που υπηρετεί άλλου τύπου πολιτικούς και οικονομικο­ύς σχεδιασμού­ς και συμφέροντα».

Το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι «μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Τα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσουν. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Τουρκία ούτε Πολωνία». [SID:11220888]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece