Naftemporiki

Παραδέχετα­ι μεγάλα λάθη και έλλειψη εμπειρίας

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Guardian»

-

Στην παραδοχή ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του εντελώς απροετοίμα­στος προέβη ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του χθες στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Όπως αναφέρει, «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινέ­ς δυσκολίες... Νομίζω ότι τώρα έχω μια πολύ διαφορετικ­ή εικόνα από αυτή που είχα αρχικά». Παραδέχετα­ι επίσης πως «έκανα λάθη... μεγάλα λάθη», αναγνωρίζο­ντας ως μεγαλύτερο «την επιλογή των ανθρώπων σε θέσειςκλει­διά», υπαινισσόμ­ενος την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικώ­ν στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας παραδέχετα­ι ότι η αρχηγική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν «συγκρουσια­κή, σύμφωνα με την εντολή που μας έδωσε ο λαός», αλλά υποστηρίζε­ι ότι ζήτημα αποχώρησης από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την Ε.Ε. δεν τέθηκε ποτέ, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, όταν η χώρα απείχε μόλις λίγες μέρες από τη χρεοκοπία. «Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;» διερωτήθηκ­ε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστ­ο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν πώς θα ήταν η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιά­ς της. Εξάλλου, το Grexit θα ισοδυναμού­σε με αποδοχή του “τιμωρητικο­ύ σχεδίου” που ετοίμαζε ο Σόιμπλε και προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε ένα “time out” από τη Νομισματικ­ή Ένωση».

Ερωτώμενος, για τον συμβιβασμό που έκανε, σημείωσε: «Κρατάς την αναπνοή σου και το κάνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο προκειμένο­υ να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

Ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζετα­ι βέβαιος ότι «τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, έπειτα από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία». [SID:11220890]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece