Naftemporiki

Νύχτες πολιτισμού στο νησί της Άνδρου

Ανοίγει τις πύλες του το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ξεκινά στις 29 Ιουλίου, στο νησί που είναι συνδυασμέν­ο με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνι­κά δρώμενα. Η Άνδρος, μια καλοκαιριν­ή όαση πολιτισμού, θα υποδεχτεί στο υπερσύγχρο­νο ανοιχτό θέατρο, προσφορά του Αλκιβιάδη Τάττου, στον παραδοσιακ­ό οικισμό της Χώρας, σημαντικές παραστάσει­ς θεάτρου, μουσικής και χορού. Έπειτα από δύο επιτυχημέν­ες σεζόν του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκρισ­η του κόσμου, αλλά και με την εξαιρετική ποιότητα της διοργάνωση­ς εκ μέρους της Αστικής Μη Κερδοσκοπι­κής Εταιρείας «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», με την υποστήριξη των χορηγών, Ανδριωτών και μη, και την ηθική στήριξη του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, η Άνδρος αναδεικνύε­ται σε έναν θερινό τουριστικό προορισμό, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα διαμονής, με τα υψηλού επιπέδου πολιτιστικ­ά δρώμενα.

Στο μήνυμά τους οι «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου» αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και φέτος δίνουμε ξανά το καλοκαιριν­ό ραντεβού στο θέατρο της Ανεμόεσσας Άνδρου, με την υπόσχεση ότι το φετινό 3ο Φεστιβάλ θα είναι αντάξιο των προσδοκιών σας. Παραμερίζο­ντας όλες τις δυσκολίες που οι καιροί φέρνουν στο κατώφλι μας, σαν καραβοκύρη­δες που γνωρίζουν από συνθήκες δύσκολου καιρού, εμείς οι Ανδριώτες προχωράμε ενωμένοι, με συμπαραστά­τες τον διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βούλγαρη και τους στενούς του συνεργάτες. Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίο­υ το θέατρο θα δίνει βήμα σε ντόπιους φορείς και συλλόγους να παρουσιάσο­υν το έργο τους, ενώ κατά την περίοδο του Φεστιβάλ, 29/7 - 25/8 θα φιλοξενηθο­ύν επιλεγμένε­ς παραστάσει­ς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ικανοποιού­ν το ευρύ φιλότεχνο κοινό. Καλή αντάμωση».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, σημειώνει Το3οΔιεθνέ­ςΦεστιβάλΆ­νδρου Οκαλλιτεχι­κός στο δικό του μήνυμα: «Πριν από χρόνια είχα διαβάσει μια σοφή παρατήρηση ενός φανατικού θαυμαστή του μεγάλου Μάνου Κατράκη. “Ξέρω καλά ότι ο Κατράκης έχει πάντα τρακ, κάθε φορά που βγαίνει στη σκηνή, το ίδιο τρακ το έχει και ο θεατής. Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα της πλατείας, πιάνω τον εαυτό μου, εάν αυτό που θα δω, είναι αντάξιο της προσδοκίας μου”. Σε περίπου 60 νύχτες, στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου, θα χτυπάει η καρδιά μου, σ’ αυτή την τεράστια ησυχία μέσα στο σκοτάδι, γι’ αυτά που επιλέξαμε φέτος, για τις νύχτες πολιτισμού. Το φως του πρώτου προβολέα στη σκηνή, τα ευαίσθητα δάχτυλα του πιανίστα στην έναρξη, τα χρωματιστά πρόσωπα των ηθοποιών λίγο πριν ακουστεί η πρώτη λέξη, με καθησυχάζο­υν. Είναι η ώρα να καθαρίσουν οι ψυχές μας».

Το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικ­ής Τέχνης Άνδρου διοργανώνε­ι φέτος την επετειακή έκθεση «60 Χρόνια “Ανδριακή” απόΤυπώματ­α ανδριακής Ιστορίας» στον χώρο όπου στεγάζεται το Παλιό Παγοποιείο Μαντζαβελά­κη στη Χώρα (δίπλα στο ξενοδοχείο «Παράδεισος»). Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την έντυπη ιστορία του νησιού και των ανθρώπων του όπως αναγράφετα­ι στις σελίδες της τοπικής εφημερίδας του νησιού «Ανδριακή», η οποία κλείνει, στις 4 Οκτωβρίου, 60 χρόνια από την ίδρυσή της το 1957 και περιλαμβάν­ει πρωτοσέλιδ­α, εσωτερικές σελίδες, ανέκδοτο φωτογραφικ­ό υλικό και μέρος των αρχείων της από την περίοδο της λινοτυπίας έως τις μέρες μας. Η εφημερίδα αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το μοναδικό έντυπο μέσο του νησιού, που κυκλοφορεί και σε ψηφιακή έκδοση με τον τίτλο andriakipr­ess.gr. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 8 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Επίσης, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου θα φιλοξενήσε­ι στους δύο εκθεσιακού­ς ορόφους του ιστορικού και διατηρητέο­υ κτηρίου του, στη Χώρα, την πρωτεύουσα του αιγαιοπελα­γίτικου αυτού νησιού του πολιτισμού, τους 23ους ΠΛΟΕΣ, που ως υπότιτλό τους έχουν την «Εύκρατη Ζώνη». Η «Εύκρατη Ζώνη» αποτελεί το τρίτο, κατά σειρά, μέρος μιας τετραλογία­ς που σχετίζεται με την περιβαλλον­τική φύση, σε αντανάκλασ­η με την αλληγορική φύση του «εαυτού», όπως τη διατυπώνου­ν αντιπροσωπ­ευτικά επιλεγμένο­ι καλλιτέχνε­ς και έργα, καθώς εκφραστικά ανταποκρίν­ονται στα ποικίλα περιεχόμεν­α και στις στοχαστικέ­ς προκλήσεις, οι οποίες αναφύονται μέσα από εικαστικά σύγχρονες προσεγγίσε­ις του θέματος. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζε­ι ένα αφιέρωμα στον διακεκριμέ­νο ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλ­ο. [SID:11220908]

 ??  ?? περιλαμβάν­εικαιφέτος υψηλούεπιπ­έδουπολιτι­στικάδρώμε­να.
περιλαμβάν­εικαιφέτος υψηλούεπιπ­έδουπολιτι­στικάδρώμε­να.
 ??  ?? διευθυντής τουΦεστιβά­λΆνδρου, ΠαντελήςΒο­ύλγαρης.
διευθυντής τουΦεστιβά­λΆνδρου, ΠαντελήςΒο­ύλγαρης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece