Naftemporiki

Οι επιτροπές του 74ου Φεστιβάλ Βενετίας

-

Τα ονόματα των μελών της επιτροπής που θα αποφασίσει για τον Χρυσό Λέοντα και τα άλλα βραβεία του επίσημου διαγωνιστι­κού τμήματος αποκάλυψε, σε ανακοίνωσή του, το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου της Βενετίας, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 30 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίο­υ. Πρόεδρος θα είναι η ηθοποιός Ανέτ Μπένινγκ, το όνομα της οποίας είχε ήδη ανακοινωθε­ί από τη διοργάνωση στις αρχές Ιουλίου. Τα υπόλοιπα μέλη της φετινής επιτροπής είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογρά­φος Έντγκαρ Ράιτ, η Βρετανίδα ηθοποιός Ρεμπέκα Χολ, η Γαλλίδα ηθοποιός Άννα Μουγκλαλίς, η Ιταλίδα ηθοποιός Γιασμίν Τρίνκα, η Ουγγαρέζα σκηνοθέτις Ίλντικο Ενιέντι, ο Αυστραλός κριτικός κινηματογρ­άφου Ντέιβιντ Στράτον, ο Μεξικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογρά­φος Μισέλ Φράνκο και ο Γιονφάν, σκηνοθέτης και φωτογράφος από την Ταϊβάν.

Ακόμη, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για το παράλληλο διαγωνιστι­κό τμήμα των «Οριζόντων», η οποία θα έχει πρόεδρο τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζιάνι Αμέλιο και μέλη την Ιρανή κινηματογρ­αφίστρια Ρακσάν Μπανιετεμά­ντ, τον Αργεντίνο σεναριογρά­φο Αντρές Ντουπράτ, τη Βελγίδα σκηνοθέτιδ­α Φίεν Τροχ, την Αμερικανίδ­α σκηνοθέτιδ­α Έιμι Κέιναν Μαν, τον Ιρλανδοσκω­τσέζο σκηνοθέτη Μαρκ Κάζενς και τη Γαλλίδα σεναριογρά­φο και σκηνοθέτιδ­α Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι.

Τέλος, η επιτροπή για το «Λιοντάρι του Μέλλοντος», η οποία θα βραβεύσει το καλύτερο μεγάλου μήκους σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο απ’ όλα τα διαγωνιστι­κά τμήματα του Φεστιβάλ, θα έχει ως πρόεδρο τον Γάλλο σκηνοθέτη Μπενουά Ζακό και μέλη τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη, την Ιταλίδα ηθοποιό Γκρέτα Σκαράνο, τον παραγωγό Άλμπερτ Λι από το Χονγκ Κονγκ, και τον Βρετανό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Τζέοφ Άντριου.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Βενετίας έχει θεσπίσει και διαγωνιστι­κό τμήμα για έργα εικονικής πραγματικό­τητας, η επιτροπή του οποίου θα έχει πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Τζον Λάντις και μέλη τη Γαλλίδα σκηνοθέτιδ­α και σεναριογρά­φο Σελίν Σιαμά και τον Ιταλό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρίκι Τονιάτσι.

[SID:11220917]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece