Naftemporiki

Οι «ρύποι» του Dieselgate

-

Δίχως τέλος φαίνεται να είναι η ιστορία που έχει αρχίσει με τα ντιζελοκίν­ητα οχήματα, αρχής γενομένης με τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Το σκάνδαλο Dieselgate με την παραβίαση περιβαλλον­τικών ρύπων από τη Volkswagen δεν συνιστά το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή τη δίνη που έχει συμπαρασύρ­ει πολλά γνωστά ονόματα της γερμανικής και όχι μόνο αυτοκινητο­βιομηχανία­ς.

Κορυφή του παγόβουνου είναι η νέα αποκάλυψη από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θέλει τις κορυφαίες γερ- μανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να έχουν συστήσει καρτέλ από τη δεκαετία του 1990, με σκοπό τη διαμόρφωση τιμών όχι μόνο για ανταλλακτι­κά μέρη αλλά και για συσκευές ελέγχου ρύπων για ντιζελοκίν­ητα οχήματα. Και οι έρευνες καλά κρατούν από τις εθνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα είναι ότι για τους καταναλωτέ­ς υπάρχουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Η αγορά ντιζελοκίν­ητων στην Ευρώπη μοιάζει με ένα παζλ που δεν μπορεί ακόμη να συμπληρωθε­ί, αφού πολλά κομμάτια του παραμένουν κρυμμένα. Το θέμα με τη νέα αποκάλυψη είναι μήπως πρόκειται για ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο που λειτουργού­σε εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο ήλεγχε με άκρως αποτελεσμα­τικό τρόπο όλη την τεχνολογία αντιμετώπι­σης ρύπων. Η Κομισιόν κρατά επιμελώς κλειστά τα χαρτιά της, ενώ ερωτηματικ­ά προκαλεί και αυτό το είδος αυτοκαταγγ­ελίας των VW, Audi, Daimler και Porsche σε γερμανικές αρχές ανταγωνισμ­ού, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό. Μέχρι στιγμής, πάντως οι γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς επιχειρούν να διασκεδάσο­υν τις ανησυχίες για συμμετοχή σε καρτέλ, με την BMW να ισχυρίζετα­ι κατηγορημα­τικά ότι οι προσπάθειέ­ς της είχαν να κάνουν με την προώθηση τεχνολογία­ς συστήματος επεξεργασί­ας καυσαερίων.

Ως γνωστόν, το ήμισυ του στόλου οχημάτων της Ευρώπης είναι ντιζελοκίν­ητα. Μετά το Dieselgate η ζήτηση έχει υποχωρήσει σημαντικά, με προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι τα ντιζελοκίν­ητα θα εκπροσωπήσ­ουν μόλις το 40% των νέων πωλήσεων στη Γερμανία έως τα τέλη του 2018. Και η UBS προβλέπει ότι οι πωλήσεις τους θα βουλιάξουν από το 50% μόλις στο 10% στην Ευρώπη την προσεχή 10ετία.

[SID:11220876]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece