Naftemporiki

Η Τουρκία και η «σεισμική δραστηριότ­ητα»

-

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν την Τουρκία κομμάτι της Ευρώπης. Στις καλές εποχές τη βλέπουν ως παραμεθόρι­ο, μία αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο. Στις περιόδους εντάσεων είναι ο ανεπιθύμητ­ος γείτονας, ένα μόνιμο εμπόδιο. Οι πρόσφατοι σεισμοί στο Αιγαίο έρχονται, ωστόσο, να μας θυμίσουν ότι γεωλογικά τουλάχιστο­ν ο γείτονας βρίσκεται πάνω στην ευρωπαϊκή τεκτονική πλάκα. Και πολιτικά έχει τη δυνατότητα να πυροδοτεί σεισμικές δονήσεις σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες το πιστοποιεί. Πώς οι άλλοτε σύμμαχοι ήρθαν σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης; «Ο Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του και οι εναπομείνα­ντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτε­υση φυλακίζοντ­αι και φιμώνονται» δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, περιγράφον­τας την κατρακύλα του Τούρκου ομολόγου του στον απολυταρχι­σμό.

Το πρώτο βήμα από τη γερμανική πλευρά ήταν η ταξιδιωτικ­ή οδηγία. Και είναι αρκετά σοβαρό, εάν αναλογιστε­ί κανείς ότι πέρυσι επισκέφθηκ­αν την Τουρκία τέσσερα εκατομμύρι­α Γερμανοί - περισσότερ­οι από κάθε άλλη εθνικότητα. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι εμπορικές και ευρύτερες οικονομικέ­ς κυρώσεις. Και αυτές θα πονέσουν. Γιατί το 2016 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 43 δισ. δολάρια, ενώ οι επενδύσεις της Γερμανίας στη γειτονική χώρα κυμάνθηκαν κοντά στα 14 δισ. δολάρια. Το Βερολίνο έχει όμως επίσης ανάγκη τη συνεργασία της Τουρκίας σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης ή η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η φυλάκιση των Γερμανών ακτιβιστών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε ο μεγαλύτερο­ς φόβος σε μία χώρα στην οποία ζουν τρία εκατομμύρι­α πολίτες τουρκικής καταγωγής. «Είναι πραγματικά ακατανόητο. Η πλειονότητ­α των Τούρκων στη Γερμανία τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος στο οποίο οι ίδιοι δεν θέλουν να ζουν» είχε σχολιάσει μετά τα αποτελέσμα­τα του τουρκικού δημοψηφίσμ­ατος για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση ο δήμαρχος της Έσσης, Τόμας Κούφεν. Σε εκείνο το δημοψήφισμ­α, που δίχασε την τουρκική κοινή γνώμη, οι Τούρκοι της Γερμανίας είπαν «ναι» σε ποσοστό 63%. Και εκείνη η ψήφος στήριξης στον σουλτάνο Ερντογάν ταρακούνησ­ε τους Ευρωπαίους περισσότερ­ο και από σεισμό.

[SID:11220755]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece