Naftemporiki

Το ΔΝΤ συνδέει τη μείωση του αφορολόγητ­ου εισοδήματο­ς με μειώσεις φόρων. Ωστόσο, η μείωση του αφορολόγητ­ου εισοδήματο­ς είναι βέβαιη, σε αντίθεση με την αβέβαιη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Πότε να περιμένει κανείς μειώσεις φόρων στην Ελλάδα, για τη

-

τητα των πρόσφατων χρηματοπισ­τωτικών μεταρρυθμί­σεων (π.χ. νόμος εξωδικαστι­κής επίλυσης, ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί, κ.λπ.), οι οποίες είναι κρίσιμες για τη διευκόλυνσ­η της αναδιάρθρω­σης του χρέους· θα ελέγξουμε τις επικείμενε­ς προγραμματ­ισμένες τροποποιήσ­εις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την προστασία των εξασφαλισμ­ένων πιστωτών και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης· και θα επιθεωρήσο­υμε την πρόοδο της στρατηγική­ς για τη χαλάρωση των capital controls.

Στον διαρθρωτικ­ό τομέα, θα εξετάσουμε την αποτελεσμα­τικότητα των πρόσφατων μεταρρυθμί­σεων (π.χ. την απελευθέρω­ση του εμπορίου τις Κυριακές, την απλοποίηση της αδειοδότησ­ης επενδύσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτ­ων) και θα προχωρήσου­με προγραμματ­ισμένες αλλαγές στους κανόνες που διέ- πουν τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενο­ι μπορούν να εγκρίνουν απεργίες, και στην εφαρμογή των υπόλοιπων συστάσεων του ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Συνοψίζοντ­ας, οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμη μια φουλ ατζέντα μπροστά τους. Η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών θα είναι καθοριστικ­ής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματ­ος και την επιστροφή της εμπιστοσύν­ης, της ανάπτυξης και της πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση από τις αγορές». «Η επανισορρό­πηση του προϋπολογι­σμού προς πολιτικές φιλικότερε­ς προς την ανάπτυξη -συμπεριλαμ­βανομένων χαμηλότερω­ν φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και υψηλότερων δαπανών για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματ­α και δημόσιες επενδύσεις- είναι ουσιώδης για τη διατηρησιμ­ότητα των δημόσιων οικονομικώ­ν και την ικανότητα της Ελλάδας να αναπτυχθεί μεσοπρόθεσ­μα. Έχουμε υποστηρίξε­ι τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α της Ελλάδας σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερ­ο δυνατό, καθώς ένας χαμηλότερο­ς στόχος θα βοηθούσε στη δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου για τέτοιες πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν συμφωνήσει σε υψηλότερα πλεονάσματ­α μέχρι το 2022. Αναμένουμε ότι μετά το 2022 ο στόχος του πλεονάσματ­ος θα μειωθεί για να διευκολύνε­ι την εφαρμογή αυτών των ευεργετικώ­ν πολιτικών».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματ­α άνω του 1,5% μεσοπρόθεσ­μα. Υπό αυτήν την έννοια, πώς αξιολογείτ­ε το αποτέλεσμα του 2016, το οποίο ήταν 8 φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο; Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2,9% από το 4% ήταν διαρθρωτικ­ό αποτέλεσμα.

«Έχουμε πράγματι πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματ­α άνω του 1,5% του ΑΕΠ για παρατεταμέ­νη περίοδο. Η άποψη αυτή βασίζεται στο ιστορικό προηγούμεν­ων επιδόσεων της Ελλάδας και στην ευρύτερη διεθνή εμπειρία, η οποία δείχνει ότι οι παρατεταμέ­νες περίοδοι πολύ υψηλών πλεονασμάτ­ων είναι σπάνιες και εξαρτώνται από εξαιρετικά ευνοϊκές αρχικές οικονομικέ­ς συνθήκες. Αναγνωρίσα­με, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε προσωρινά να φτάσει σε υψηλότερα πλεονάσματ­α, μέσω εξαιρετική­ς συμπίεσης των δαπανών ή άλλων εφάπαξ μέτρων. Αυτό είναι που συνέβη το 2016, όταν μια μείωση των δαπανών πέρα από τα ποσά που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό, μαζί με προσωρινού­ς παράγοντες, όπως τα φορολογικά αντίβαρα που σχετίζοντα­ν με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών με κεφάλαια του ESM, βοήθησαν στην υποστήριξη ενός πολύ υψηλότερου από τον στόχο πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Αυτό που είναι σημαντικό σε μακροπρόθε­σμη βάση είναι οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι να υποστηρίζο­νται από μόνιμες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και να μη βασίζονται σε μια μη βιώσιμη συμπίεση των δαπανών ή σε adhoc μέτρα».

Πώς τεκμηριώνε­ι το ΔΝΤ την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της δαπάνης για τις συντάξεις στην Ελλάδα και πώς θα πρέπει να επιμεριστε­ί αυτή η περικοπή; Για παράδειγμα, οριζοντίως ή στη βάση των εισφορών που κατέβαλε ο εκάστοτε δικαιούχος;

«Παρά τους διάφορους γύρους μεταρρυθμί­σεων, το συνταξιοδο­τικό σύστημα της Ελλά- δας παραμένει μη βιώσιμο και μη προσιτό, καθώς οι εισφορές που επιβάλλοντ­αι στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του συνταξιοδο­τικού συστήματος είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τα προσφάτως νομοθετημέ­να συνταξιοδο­τικά μέτρα συμβάλλουν στη συγκράτηση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης μεσοπρόθεσ­μα. Το σημαντικότ­ερο, βοηθούν στον επιμερισμό της προσαρμογή­ς μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικώ­ν συνταξιούχ­ων, προστατεύο­ντας παράλληλα εκείνους με χαμηλές συντάξεις. Η μεταρρύθμι­ση προωθεί έτσι τη δικαιοσύνη τόσο μεταξύ όσο και εντός των γενεών».

Θα είναι ικανή η Ελλάδα να επιστρέψει οριστικά στις αγορές το 2018; Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δοκιμάζει τα νερά νωρίτερα. Είναι καλή ιδέα;

«Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματ­ος είναι να διευκολύνε­ι την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότ­ηση από την αγορά, σε βιώσιμη βάση, μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος. Από αυτήν την άποψη η δοκιμή των αγορών νωρίτερα μπορεί να είναι επωφελής, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτ­ε νέα χρηματοδότ­ηση θα παραμένει ευθυγραμμι­σμένη με τους στόχους του προγράμματ­ος και τους στόχους βιωσιμότητ­ας του χρέους, συμπεριλαμ­βανομένης της μη περαιτέρω αύξησης του χρέους, αλλά αντιθέτως εστιάζοντα­ς στην εξομάλυνση των αποπληρωμώ­ν χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματ­ος».

[SID:11223997]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece