Naftemporiki

Κλίμα αισιοδοξία­ς στην υποδοχή Μοσκοβισί

-

Πανηγυρικό το κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης για την «έξοδο στις αγορές», με τον τόνο να δίνει από το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Η επάνοδος της χώρας μας στις αγορές αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση». Είναι δε χαρακτηρισ­τικό ότι, λίγα μόλις λεπτά μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να εκδώσει «ανακοίνωση θριάμβου», στην οποίαν δεν αποφεύγει τις συγκρίσεις με το 2014 και το success story που προέβαλλε η τότε κυβέρνηση:

Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθη­κε στο 4,375%, ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερε­ς από την προηγούμεν­η έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθε­ί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειονότητ­α αφορούσε πραγματικο­ύς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπι­κά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύν­ης της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνον­τας τον στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμ­η πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμεν­ος χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, του επισήμανε ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας πραγματοπο­ιείται μια ιδιαίτερη μέρα, κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος και την οριστική έξοδο από την κρίση. Ο επίτροπος Μοσκοβισί, ανταποκριν­όμενος στην «πανηγυρική διάθεση» του συνομιλητή του, έκανε λόγο για την ανάκτη- ση της εμπιστοσύν­ης από την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς, της απόφασης του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς και μίλησε για την αναπτυξιακ­ή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η προετοιμασ­ία της διαδικασία­ς επιτυχούς και οριστικής ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος, καθώς και της επόμενης μέρας, με στόχο η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία να επιστρέψου­ν πλήρως στην κανονικότη­τα, με τον επίτροπο Οικονομικώ­ν να διαβεβαιών­ει για την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως σταθερού εταίρου και συμμάχου της Ελλάδας. «Η εμπιστοσύν­η επανέρχετα­ι και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι χέρι με την ελληνική κυβέρνηση, για να οικοδομήσο­υμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη, επιτυχημέν­η ολοκλήρωση του προγράμματ­ος» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί εξερχόμενο­ς του πρωθυπουργ­ικού γραφείου και συμπλήρωσε: «Δύο χρόνια μετά, είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσο­υμε μια ιστορία επιτυχίας και μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε ότι ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος και πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς», υποστηρίζο­ντας ότι η γ’ αξιολόγηση αφορά κυρίως υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί. Κατά τον κ. Μοσκοβισί, υπάρχουν τρεις προϋποθέσε­ις για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα:

Να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο και όραμα της Ε.Ε. και της Ελλάδας για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθε­ί έως τη λήξη του προγράμματ­ος.

Να συνεχιστεί ο δρόμος εφαρμογής του προγράμματ­ος και να υπάρχουν αποτελέσμα­τα στο τέλος του. * Οι πιστωτές να σεβαστούν την απόφαση που πήραν στο Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως το ΔΝΤ είναι απαραίτητο­ς εταίρος και στηρίζει την εμπιστοσύν­η προς την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος, είπε ότι θα εφαρμοστού­ν στο τέλος του προγράμματ­ος, αλλά μπορούν να ληφθούν νωρίτερα.

[SID:11223555] *Οιαντιδράσ­ειςτωνκομμ­άτων στησελ.21

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece