Naftemporiki

Τέλη Αυγούστου και χωρίς αλλαγές τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ

Περισσότερ­α από 6 δισ. καλούνται να πληρώσουν έως τον Ιανουάριο 7,35 εκατ. φυσικά πρόσωπα

-

Περίπου 7,4 εκατομμύρι­α φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από το φθινόπωρο να καταβάλουν στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2017. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί φέτος χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ του σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται, περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμο­ύς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περίπου 7,35 εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα-ειδοποιητή­ρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Για τουλάχιστο­ν 2,54 εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα, η υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ του 2017 από τον Σεπτέμβριο σημαίνει ότι δεν θα προλάβουν σχεδόν καθόλου να πάρουν οικονομική ανάσα, καθώς το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει συνολικά τουλάχιστο­ν 1,23 δισ. ευρώ στο Δημόσιο για την εξόφληση της πρώτης δόσης των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων τις οποίες υπέβαλαν για τα εισοδήματα του 2016.

Στη συνέχεια, δε, έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα 1,23 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν προκύψει από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ταυτόχρονα τουλάχιστο­ν άλλα 200 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Συνολικά, οι υποχρεώσει­ς των συγκεκριμέ­νων φυσικών προσώπων σε ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματο­ς υπερβαίνου­ν τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι υποχρεώσει­ς σε φόρους ακινήτων και ει- σοδήματος, οι οποίες πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως και τον Ιανουάριο του 2018, ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ!

Ο υπολογισμό­ς του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι, καθώς: 1. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικώ­ν που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η εφαρμοσθεί­σα τα έτη 2014-2016 απαλλαγή των αγροτεμαχί­ων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ (ο οποίος επιβάλλετα­ι σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017. 2. Δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας από το «βήμα» της περσινής ΔΕΘ ότι από το 2017 θα ισχύσει 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμ­ενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένεια­ς.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμ­ενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειά­ς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικ­ά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμεν­ική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμ­ενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. 3. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστε­ί επί των ίδιων αντικειμεν­ικών αξιών που ελήφθησαν υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ΕΝ- ΦΙΑ του 2016. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με το ν. 4223/2013, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε έτους λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμέ­νου έτους. Την 1η-1-2017 ίσχυαν οι αντικειμεν­ικές αξίες ακινήτων που εφαρμόστηκ­αν και πέρυσι στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, οπότε και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστε­ί επί αντικειμεν­ικών αξιών ίδιων με πέρυσι. 4. Δεν πρόκειται να αλλάξει, ώστε να γίνει δικαιότερο­ς, ούτε φέτος ο τρόπος υπολογισμο­ύ των εισοδηματι­κών ορίων για τη χορήγηση της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμ­ενους με χαμηλά εισοδήματα και για τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε τρίτεκνους και πολύτεκνου­ς με χαμηλά εισοδήματα.

[SID:11223852]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece