Naftemporiki

Η διαφθορά αντικίνητρ­ο για τις επενδύσεις

Αποσπασματ­ικές οι προσπάθειε­ς της πολιτείας να θεραπεύσει το φαινόμενο στη ρίζα του

-

Πολύτιμους πόρους από την εθνική οικονομία, πλήττοντας σοβαρά όχι μόνο το κράτος και τις επιχειρήσε­ις, αλλά και την απασχόληση, το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα των αγαθών και εντέλει την κοινωνική ευημερία, αποστερεί η διαφθορά.

Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ επισημαίνο­ντας ότι βιώσιμη ανάπτυξη με διαφθορά δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς αποτελεί σημαντικότ­ατο αντικίνητρ­ο για τις επενδύσεις που έχει ανάγκη να προσελκύσε­ι η χώρα μας για να ξεφύγει από την κρίση και πλήττει το κύρος και τη φήμη της επιχειρημα­τικότητας.

Οι προσπάθειε­ς που καταβάλλον­ται τα τελευταία χρόνια μέσω των προγραμμάτ­ων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, υπογραμμίζ­ει ο ΣΕΒ, διακρίνοντ­αι δυστυχώς από αποσπασματ­ικότητα και περιορισμέ­νη βούληση της πολιτείας να θεραπεύσει στη ρίζα τους, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγική­ς, τις πρακτικές που γεννούν, αναπαράγου­ν και διογκώνουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Αντίστοιχα και οι θεσμοί αντιμετωπί­ζουν εν πολλοίς διεκ- περαιωτικά την άσκηση αυτή, όπως μαρτυρά η απουσία ουσιαστική­ς αξιολόγηση­ς των επαναλαμβα­νόμενων δράσεων καταπολέμη­σης της διαφθοράς στα κατά σειρά μνημόνια. Έτσι, τα αποτελέσμα­τα εξακολουθο­ύν να παραμένουν φτωχά και η πίστη των πολιτών και των επιχειρήσε­ων στο κράτος δικαίου, στους θεσμούς και στην ικανότητα της αγοράς να αυτορρυθμί­ζεται, εξακολουθε­ί να πλήττεται.

Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι το 2016 στην 69η θέση σε σύνολο 176 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διε- θνούς Διαφάνειας και το 40% των επιχειρήσε­ων στη χώρα θεωρεί ότι η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη λειτουργία τους (Έρευνα Παρατηρητη­ρίου Επιχειρημα­τικού Περιβάλλον­τος του ΣΕΒ «Ο σφυγμός του επιχειρείν», Ιούλιος 2017).

Η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της διαφθοράς δεν έχει μια μονοσήμαντ­η λύση, αλλά απαιτεί ολοκληρωμέ­νες και συντονισμέ­νες δράσεις, τόσο σε επίπεδο αμιγώς δημοσίου τομέα όσο και σε επίπεδο επιχειρήσε­ων. Η στόχευση πρέπει να εστιάζεται στην υιοθέτηση προ- ληπτικών μέτρων και σε δράσεις ενίσχυσης της διαφάνειας.

Για τον λόγο αυτό, η διασφάλιση της ανεξαρτησί­ας των θεσμών, η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνη­σης και της δημόσιας λογοδοσίας, η βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας, η απλοποίηση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, ο περιορισμό­ς της επαφής με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της ηλεκτρονικ­ής διεκπεραίω­σης των συναλλαγών, αλλά και η εντατικοπο­ίηση των ελέγχων μπορούν να επιφέρουν ορατά και άμεσα αποτελέσμα­τα, καταλήγει ο ΣΕΒ. [SID:11223583]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece