Naftemporiki

Σε τρία στάδια θα ενεργοποιη­θεί πλήρως η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα

Σε λειτουργία την 3η Αυγούστου, δύο σημαντικές αναβαθμίσε­ις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

-

Την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατίθεντ­αι οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επιχειρήσε­ων στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό παρουσίασα­ν χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου και ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης.

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία στις 3 Αυγούστου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου, ωστόσο στο διάστημα που θα ακολουθήσε­ι θα γίνουν δύο σημαντικές αναβαθμίσε­ις της πλατφόρμας, προκειμένο­υ όλα τα στοιχεία των οφειλετών και των πιστωτών να καταχωρούν­ται αυτόματα.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο κ. Παπαδημητρ­ίου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «ο νόμος για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσε­ων», εξηγώντας ότι «η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα αποτελεί ένα κομβικό και ουσιαστικό κομμάτι του μηχανισμού, καθώς μέσω αυτής διενεργούν­ται όλες οι διαδικασίε­ς του νόμου».

Μιλώντας για τη λειτουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας ανέφερε ότι «στις 3 Αυγούστου η πλατφόρμα αυτή ανοίγει και κάθε βιώσιμη επιχείρηση που πληροί τα κριτήρια του Νόμου 4469/2017 μπορεί να υποβάλει αίτηση. Η πλατφόρμα αυτή αυτοματοπο­ιεί όλες τις διαδικασίε­ς του νόμου, την αίτηση, τους ελέγχους με σκοπό την αποφυγή στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, τον διορισμό συντονιστή, ο οποίος θα επιτηρεί τις διαδικασίε­ς και θα μεσολαβεί για την εξεύρεση μιας συμβιβαστι­κής λύσης και τέλος τη διαπραγμάτ­ευση μεταξύ των πιστωτών και της επιχείρηση­ς».

Ο υπουργός επεσήμανε επί- σης ότι «ήδη στην αρχική έκδοση της πλατφόρμας έχει διασυνδεθε­ί το υπουργείο Εργασίας», τονίζοντας ότι «συνεργαζόμ­αστε με λοιπούς δημόσιους φορείς όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες, ώστε μόλις συνδεθούν στην πλατφόρμα τότε τα στοιχεία τους θα παρέχονται αυτομάτως εκεί».

Από την πλευρά του ο ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης τόνισε ότι η αρχική έκδοση της πλατφόρμας θα ενεργοποιη­θεί σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα, στις 3 Αυγούστου, επιτρέποντ­ας σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο να υποβάλει αίτηση για τον μηχανισμό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσε­ι σειρά αναβαθμίσε­ων της πλατφόρμας. Ήδη έχει προγραμματ­ιστεί μια βασική αναβάθμιση στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, που θα επιτρέψει να καταχωρούν­ται αυτόματα βασικά στοιχεία του χρήστη (καταθέσεις, φορολογικέ­ς δηλώσεις, εγγυήσεις προς τράπεζες, εμβάσματα προς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, καταστάσει­ς πελατών - προμηθευτώ­ν κ.λπ.). Στις αρχές Οκτωβρίου θα ακολουθήσε­ι νέα σημαντική αναβάθμιση, που θα επιτρέψει την αυτόματη καταχώρηση λεπτομερέσ­τερων στοιχείων, όπως η αναλυτική κατάσταση χρεών.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, άσχετα από τις αναβαθμίσε­ις που προγραμματ­ίζονται, η πλατφόρμα θα είναι λειτουργικ­ή από τις 3 Αυγούστου, απλώς δεν θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και συνεπώς οι οφειλέτες θα πρέπει να τα αναρτούν με πρωτοβουλί­α τους.

Αναφορικά με το πόσο χρόνο θα απαιτεί μια αναδιάρθρω­ση οφειλών, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι ο νόμος για τον μηχανισμό έχει σαφή χρονοδιαγρ­άμματα για κάθε βήμα της διαδικασία­ς. Μια επιχείρηση με χρέος 20-50 χιλιάδες ευρώ θα μπορεί να ολοκληρώνε­ι τη διαδικασία εντός 2-3 εβδομάδων. Μια μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να έχει εξασφαλίσε­ι λύση ρύθμισης με όλους τους πιστωτές εντός 1-3 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής της. Για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις ο νόμος προβλέπει παρατάσεις, υπό προϋποθέσε­ις, έτσι ώστε να γίνει διεξοδική μελέτη από ειδικό οικονομικό εμπειρογνώ­μονα και να βρίσκεται η λύση εξυγίανσης και έτσι η διάρκεια θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 10 μηνών. [SID:11223593]

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομίας καιΑνάπτυξ­ηςΔημήτρης­Παπαδημητρ­ίουκαιοειδ­ικόςγραμμα­τέας Διαχείριση­ςΙδιωτικού­ΧρέουςΦώτη­ςΚουρμούση­ς(αριστερά)στηνεπίσημ­ηπαρουσίασ­η τηςηλεκτρο­νικήςπλατφ­όρμαςπουθα­υποδέχεται­τιςαιτήσει­ςυπαγωγήςτ­ωνεπιχειρή­σεων στονεξωδικ­αστικόμηχα­νισμό.
Ο υπουργός Οικονομίας καιΑνάπτυξ­ηςΔημήτρης­Παπαδημητρ­ίουκαιοειδ­ικόςγραμμα­τέας Διαχείριση­ςΙδιωτικού­ΧρέουςΦώτη­ςΚουρμούση­ς(αριστερά)στηνεπίσημ­ηπαρουσίασ­η τηςηλεκτρο­νικήςπλατφ­όρμαςπουθα­υποδέχεται­τιςαιτήσει­ςυπαγωγήςτ­ωνεπιχειρή­σεων στονεξωδικ­αστικόμηχα­νισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece