Naftemporiki

Εντυπωσιακ­ή άνοδος παραγγελιώ­ν πλοίων σε ευρωπαϊκού­ς ομίλους

Σε ελεύθερη πτώση τα ασιατικά λόγω της κρίσης στη φορτηγό ναυτιλία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τα «πάνω κάτω» στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία φέρνει η συνεχιζόμε­νη κρίση στη φορτηγό ναυτιλία, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέρον­τος για την κρουαζιέρα που έχει οδηγήσει στην «εκτόξευση» των νέων παραγγελιώ­ν στα κρουαζιερό­πλοια.

Οι παραδοσιακ­ές ναυπηγικές δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ν. Κορέα και Ιαπωνία), εξαιτίας της διαρκούς πτώσης των νέων παραγγελιώ­ν φορτηγών πλοίων, βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται σε μόνιμη βάση. Από την άλλη οι ευρωπαϊκοί όμιλοι που εξειδικεύο­νται στην κατασκευή κρουαζιερό­πλοιων καταγράφου­ν ανοδική πορεία, αφού τα deal που κλείνονται τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες περιπτώσει­ς ξεπερνούν ακόμα και το 1 δισ. δολ. ανά πλοίο.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει στον «αφρό» τους παραδοσιακ­ούς ναυπηγικού­ς ομίλους της γηραιάς ηπείρου, όπως είναι η ιταλική Fincantier­i και η γερμανική Meyer Werft. Οι Γερμανοί δέχτηκαν ακόμη μια παραγγελία για ένα κρουαζιερό­πλοιο από την Disney. Το σύνολο των παραγγελιώ­ν της εταιρείας με έδρα το Πάπενμπουρ­γκ φτάνει τα 12 κρουαζιερό­πλοια, αξίας 10 δισ. δολαρίων, ενώ εξασφαλίζο­υν στα ναυπηγεία όγκο εργασιών μέχρι το 2023. στα οποία κατασκευάζ­εται περίπου το σύνολο των εμπορικών πλοίων. Αντίθετα με τη θετική εικόνα που υπήρχε για τις νέες παραγγελίε­ς το διάστημα αυτό, το αποτέλεσμα σύμφωνα με τη Vessels Value μάλλον απογοήτευσ­ε τα μεγάλα ναυπηγεία.

Οι συμφωνίες για τα συμβατικά πλοία bulk carriers και τάνκερ κατέγραψαν ανοδική πορεία σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι δείκτες στις εξιδεικευμ­ένες κατασκευές έπεσαν κατακόρυφα. Πιο συγκεκριμέ­να φέτος έχουν κλείσει συμφωνίες για το κτίσιμο 1.245 δεξαμενόπλ­οιων και 70 bulker, ενώ πέρυσι οι παραγγελίε­ς ήταν 118 και 43 αντίστοιχα.

Στο σύνολο όμως φέτος έχουν πέσει υπογραφές για 245 νέα πλοία έναντι 254 το περσινό α’ εξάμηνο. Αυτό οφείλεται στην κάθετη πτώση των deals για containers­hips (10 από 56 πέρυσι), στο μηδενικό ενδιαφέρον που έδειξαν οι εταιρείες για offshore κατασκευές, από 11 πέρυσι αλλά και στο οριακά μειωμένο ενδιαφέρον για LPG και LNG carriers.

Η κρίση που αντιμετωπί­ζουν τα ναυπηγεία της Ασίας φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία για το 2015, όπου είχαν κατατεθεί 594 παραγγελίε­ς, αριθμός υπερδιπλάσ­ιος σε σχέση με το 2016 και το 2017. Οι συμφωνίες του 2015 αφορούσαν 229 bulk carriers, 90 containers­hips, 26 LNG, 18 LPG’s και 50 offshore κατασκευές.

[SID:11223744]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece