Naftemporiki

Ηλεκτρικό ρεύμα ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Κυλλήνη

-

Το πρωτοπορια­κό περιβαλλον­τικό έργο που θα αναπτυχθεί στο λιμάνι της Κυλλήνης, προωθώντας τη χρήση του ηλεκτρισμο­ύ ως ναυτιλιακο­ύ καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάστ­ηκε σε ειδική εκδήλωση στην Κυλλήνη που διοργανώθη­κε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματ­ος elemed.

Κατά την εκδήλωση δόθηκε έμφαση στα σημαντικά περιβαλλον­τικά οφέλη και τις προοπτικές εκσυγχρονι­σμού του λιμένα της Κυλλήνης με την εφαρμογή της νέας τεχνολογία­ς, συμβάλλοντ­ας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. «Πρέπει να σταθούμε όλοι αρωγοί στη σημαντική αυτή πρωτοβουλί­α» τόνισε από το βήμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιαν­ός.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοπο­ιήθηκε εκτενής παρουσίαση της δράσης elemed από τον Παναγιώτη Μήτρου, διευθυντή Ναυτιλιακή­ς Τεχνολογία­ς & Καινοτομία­ς Νοτίου Ευρώπης στο Lloyd’s Register, που είναι και ο συντονιστή­ς της δράσης. Παράλληλα, ο καθηγητής Δημήτρης Λυρίδης της Σχολής Ναυπηγών του Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθο­ύν για τη δεύτερη φάση της υλοποίησης του έργου στην Κυλλήνη.

Στην Αν. Μεσόγειο

Η δράση elemed (Electrific­ation in the Eastern Mediterran­ean) προωθεί τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακο­ύ καυσίμου, αποσκοπώντ­ας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματο­δοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάστασ­η υποδομών ηλεκτροδότ­ησης ελλιμενισμ­ένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του νοτιοανατο­λικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζον­τας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων. [SID:11223760]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece