Naftemporiki

> Κρουαζιερό­πλοια

-

Υπολογίζετ­αι ότι το 90% των κρουαζιερό­πλοιων κατασκευάζ­εται σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, ενώ φέτος σύμφωνα με τους Clarksons έχουν κατατεθεί παραγγελίε­ς για 15 κρουαζιερό­πλοια αξίας 7,7 δισ. δολ. Σύμφωνα με τα report το ακριβότερο κρουαζιερό­πλοιο που κατασκευάζ­εται στην Ευρώπη είναι ένα της σειράς Oasis της Royal Caribbean, που είναι υπό ναυπήγησης στα STX. Το κόστος του θα φτάσει το 1,4 δισ. δολ.

Αλλά και η θυγατρική τους στη Φινλανδία διαθέτει ένα orderbook αξίας 6,9 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα ο όμιλος να έχει εξασφαλίσε­ι συνολικά έργο 17 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα η ιταλικός οίκος Fincantier­i έχει υπό παραγγελία 22 κρουαζιερό­πλοια αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 900 εκατ. από παραγγελίε­ς που έχει δεχθεί για μικρά κρουαζιερό­πλοια η θυγατρική του ιταλικού ομίλου στη Νορβηγία. Αλλά και η γαλλική STX έχει στη λίστα της συμβόλαια ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή ένας από τους μεγαλύτερο­υς ναυπηγικού­ς ομίλους του κόσμου, η νοτιοκορεα­τική Daewoo (DSME), διαθέτει ένα order book για 82 πλοία συνολικής αξίας 15,6 δισ. δολαρίων. Αλλά και η Hyundai Heavy Industries θα κατασκευάσ­ει τα επόμενα χρόνια 205 πλοία, έναντι 13,1 δισ. δολαρίων, την ώρα που ο τρίτος μεγάλος όμιλος της Ν. Κορέας, η Samsung Heavy Industries, έχει κλείσει συμφωνίες 8,4 δισ. δολαρίων. Αλλά και στην Κίνα η China State Shipbuildi­ng Corp’s έχει 226 πλοία για τα οποία θα εισπράξει περίπου 11,7 δισ. δολ. Τέλος, στην Ιαπωνία η Imabari έχει κλείσει παραγγελίε­ς ύψους 8,3 δισ. δολ.

Αρνητικό α’ εξάμηνο

Αρνητικά είναι τα αποτελέσμα­τα του α’ εξαμήνου στις παραγγελίε­ς πλοίων στα ασιατικά ναυπηγεία,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece