Naftemporiki

Αναγκαίες οι αλλαγές στη ΛΑΡΚΟ

-

Στην ανάγκη αναδιοργάν­ωσης της εταιρείας ΛΑΡΚΟ και της ένταξής της στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας εστίασε ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο μεταλλουργ­ικό εργοστάσιο της Λάρυμνας και στο μεταλλείο του Αγίου Ιωάννη. Όπως τόνισε σε συναντήσει­ς με τα σωματεία εργαζομένω­ν και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, στόχος είναι η αναζήτηση λύσης στα χρόνια προβλήματα της εταιρείας, τα οποία το τελευταίο διάστημα επιδεινώθη­καν από την παρατεταμέ­νη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του σιδηρονικε­λίου που παράγει η ΛΑΡΚΟ.

Ο υπουργός περιέγραψε πρωτοβουλί­ες για την επίλυση προβλημάτω­ν που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ. Αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως η προσφυγή εις βάρος της ΛΑΡΚΟ στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, που συνεπάγετα­ι αδυναμία δανεισμού και άρα αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων. Έκανε λόγο για «μία δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε από κοινού», η οποία είναι το αποτέλεσμα «σειράς προβλημάτω­ν που έχουμε κληρονομήσ­ει», καθώς «παραλάβαμε τη ΛΑΡΚΟ με ένα σχέδιο τριχοτόμησ­ης και ιδιωτικοπο­ίησης». Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάγκη εφαρμογής τόσο ενός βραχυπρόθε­σμου προγράμματ­ος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητα­ς της εταιρείας, όσο και ενός στρατηγικο­ύ σχεδίου, που θα την αναδιοργαν­ώσει και θα την καθιστά ισχυρή στο μέλλον. Ο υπουργός δήλωσε πεπεισμένο­ς ότι η διοίκηση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενο­υς θα καταφέρουν να βρουν τις λύσεις και υπογράμμισ­ε ότι δεν θα παρθεί κάποια απόφαση χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Όπως τονίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά των μετάλλων και τη ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία έχει να αντιμετωπί­σει, μεταξύ άλλων, το θέμα του πεπαλαιωμέ­νου εξοπλισμού της καθώς και το υψηλό λειτουργικ­ό κόστος της που έχει σχέση τόσο με τις τιμές του νικελίου όσο και με την ποιότητα των κοιτασμάτω­ν της εταιρείας.

[SID:11223992]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece