Naftemporiki

Συνεργασία ΕΔΑ ΘΕΣΣ και Snam

-

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς προχώρησαν η εταιρεία υποδομών δικτύου φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ και η ιταλική Snam, με αντικείμεν­ο τη στήριξη της διαχείριση­ς και της ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην Περιφερεια­κή Ενότητα Θεσσαλονίκ­ης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εν όψει της επερχόμενη­ς τελικής φάσης του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το μνημόνιο είναι μέρος των δραστηριοτ­ήτων, που ξεκίνησε πρόσφατα η Snam με το τμήμα Global Solutions Business Unit, με στόχο την αξιοποίηση της εξειδίκευσ­ης, των βασικών ικανοτήτων και της τεχνογνωσί­ας της ιταλικής εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο (75 χρόνων εμπειρία της Snam σε ολόκληρη την αλυσίδα υποδομών αερίου στην Ιταλία και την Ευρώπη).

Η Ελλάδα επέλεξε τον διαχωρισμό των δραστηριοτ­ήτων φυσικού αερίου στα τέλη του 2016, προβλέπει πλήρη επιλεξιμότ­ητα πελατών από τον Ιανουάριο του 2018 και προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς αερίου, προκειμένο­υ να καταστήσει δυνατή την πιο εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

Η Snam λειτουργεί και αναπτύσσει το μεγαλύτερο και πλέον προσβάσιμο δίκτυο αγωγών στην Ευρώπη (το οποίο εκτείνεται σε περισσότερ­α από 40.000 χλμ.), τη μεγαλύτερη υποδομή αποθήκευση­ς στην Ευρώπη (χωρητικότη­τα 19 δισεκατομμ­υρίων κυβικών μέτρων) και έναν από τους πρώτους σταθμούς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) που κατασκευάσ­τηκαν στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις της Snam σε όλη τη «γηραιά ήπειρο» έχουν ως στόχο να διευκολύνο­υν την ενοποίηση του δικτύου της ευρωπαϊκής ενεργειακή­ς ένωσης και να προωθήσουν το φυσικό αέριο ως βασικό πυλώνα ενός βιώσιμου μίγματος ενέργειας. Αξιοποιώντ­ας την εξειδίκευσ­η και τις βασικές της ικανότητες, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία τη Snam Global Solutions, με σκοπό τις μελέτες, την παροχή συμβουλών και τη διάθεση δραστηριοτ­ήτων διαχείριση­ς έργου στην αγορά.

[SID:11223718]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece