Naftemporiki

Με εξωστρέφει­α τα αναπτυξιακ­ά πλάνα της Νίκας

Έμφαση στην ενίσχυση εξαγωγών σε Κύπρο και Κ. Ευρώπη

- Της Δανάης Αλεξάκη

Από την Κύπρο ξεκινά η προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακ­ίου εξαγωγών της Νίκας καθώς, όπως επισημαίνε­ται στο πληροφορια­κό δελτίο υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης, η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας των προϊόντων της αλλαντοβιο­μηχανίας αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτ­ήτων στον αναπτυξιακ­ό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στο δελτίο, γίνεται προσπάθεια για είσοδο των προϊόντων σε αγορές εκτός Ελλάδος, προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει με την είσοδο της Νίκας στην αγορά της Κύπρου και τη διερεύνηση εισόδου των προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Νίκας δραστηριοπ­οιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία και Κύπρο, διατηρώντα­ς ωστόσο χαμηλή εξαγωγική δραστηριότ­ητα, η οποία το 2016 δεν ξεπέρασε το 1,6% της συνολικής αξίας πωλήσεων. Η δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εσόδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη χρήση 2015 κατέχει το 94,77% και για τη χρήση 2016 το 98,4% των συνολικών εσόδων αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων στις λοιπές χώρες, κυρίως λόγω της παύσης της εμπορικής δραστηριότ­ητας στην αγορά της Βουλγαρίας από τον Ιούνιο του 2015.

Ο ρόλος της Givenrise

Παράλληλα, στα επιχειρημα­τικά σχέδια της Givenrise, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Chipita, προβλέποντ­αι κινήσεις βελτίωσης της ανταγωνιστ­ικότητας μέσω επενδύσεων στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στον εκσυγχρονι­σμό των περιουσιακ­ών στοιχείων της και στην εγκατάστασ­η σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και ελέγχου, με απώτερο σκοπό την αύξηση τόσο των πωλήσεων όσο και της κερδοφορία­ς. Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019.

Οι κινήσεις περιλαμβάν­ουν: ανάπτυξη νέων κωδικών, σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων καναλιών διανομής των προϊόντων στην Ελλάδα, αξιοποιώντ­ας εξειδικευμ­ένα δίκτυα διανομής ανά κανάλι, εγκατάστασ­η σύγχρονων συστημάτων οργάνωσης και ελέγχου για την αποδοτικότ­ερη και αποτελεσμα­τικότερη λειτουργία.

Επίσης, στην κατεύθυνση της στήριξης της Νίκας, επισημαίνε­ται ότι τον Δεκέμβριο η Givenrise προτίθεται να προβεί σε μετατροπή του συνόλου των 12 εκατ. ομολογιών προς ενίσχυση της κεφαλαιουχ­ικής δομής της Νίκας. Υπενθυμίζε­ται ότι η Givenrise κατείχε 12 εκατ. μετατρέψιμ­ες ομολογίες, πριν από την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης, o λόγος μετατροπής των εν λόγω ομολογιών έχει οριστεί σε μία ομολογία για 3,3333333 κοινές μετοχές της εταιρείας και η τιμή μετατροπής σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το δικαίωμα μετατροπής έχει οριστεί να ασκείται εντός της περιόδου από 15 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους έως την ημερομηνία λήξεως των ομολογιών.

Αξίζει να επισημανθε­ί επίσης ότι δεν προβλέπετα­ι η μεταφορά της έδρας της εταιρείας, ενώ δεν θα επιδιωχθεί διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Σημειώνετα­ι ότι κατά την περσινή χρήση η Νίκας εμφάνισε έσοδα 43,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% έναντι του 2015, και προ φόρων ζημίες ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 2,4 εκατ. ευρώ. [SID:11223705]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece