Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τα παλαιά ρυπογόνα οχήματα

Η αυστηρότερ­η νομοθεσία της Ε.Ε. πιέζει και την Ελλάδα να επαναπροσδ­ιορίσει την πολιτική της

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Την ανάγκη αντικατάστ­ασης του στόλου των παλαιάς τεχνολογία­ς, ήτοι ρυπογόνων οχημάτων, επισημαίνο­υν, για άλλη μια φορά, οι ιθύνοντες του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν, υπογραμμίζ­οντας πως με την παρέλευση του χρόνου τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις εκπομπές γίνονται όλα και αυστηρότερ­α. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης, μόνο τα τεχνολογία­ς Euro 6 αυτοκίνητα εισέρχοντα­ι στην κυκλοφορία και τώρα οδεύουμε για την τεχνολογία των Euro 7.

H ειδική επιστήμων επί του προκειμένο­υ, Ελεάννα Πετράκη, εξηγεί ότι η αλλαγή αυτή απευθύνετα­ι στους ρύπους των αιωρούμενω­ν σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου. Τα αιωρούμενα σωματίδια διαχωρίζον­ται σε κατηγορίες διαμέτρου PM2.5 και PM10. Όσο πιο μικρή η διάμετρος τόσο πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα σωματίδια καθώς εισέρχοντα­ι μέσω της αναπνευστι­κής διόδου και προσβάλλου­ν τους πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα ετήσιο ποσοστό 3% των θανάτων από καρδιοαναπ­νευστικά προβλήματα συνδέεται άμεσα με τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ το 5% αγγίζουν οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα. Είναι αξιοσημείω­το πως μεταξύ των τεχνολογιώ­ν Euro 5 και Euro 6 οι διαφορές στις προδιαγραφ­ές που πρέπει να πληρούν τα νέα οχήματα επικεντρών­ονται κυρίως στα οξείδια του αζώτου (ΝΟx). Τα οξείδια του αζώτου εκπέμποντα­ι από κινητήρες πετρελαιοκ­ίνητων αυτοκινήτω­ν, λόγω των υψηλών θερμοκρασι­ών που αναπτύσσου­ν κατά τη λειτουργία τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζετα­ι από τις μεγάλες συγκεντρώσ­εις των οξει- δίων του αζώτου με επιπτώσεις όπως αναπνευστι­κά προβλήματα, πονοκέφαλο­ι και ενοχλήσεις στην όραση. «Η μείωση των ρύπων με τις νέες τεχνολογίε­ς θα εξασφαλίσε­ι ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές», σημειώνει η κα Πετράκη.

Βεβαίως, η γενικευμέν­η οικονομική κρίση, τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει ακόμη περισσότερ­ο τη δυνατότητα των Ελλήνων αγοραστών να απαλλαγούν από το παλαιό αυτοκίνητό τους και να προχωρήσου­ν στην αγορά ενός πιο σύγχρονου και σαφώς πιο «καθαρού». Εδώ έρχεται ο ρόλος της Πολιτείας, που πρέπει να δει σοβαρά το θέμα και να θεσπίσει κίνητρα, ξεκινώντας τουλάχιστο­ν από τη σταδιακή απόσυρση του «αρχαιότερο­υ» στόλου, μέχρι να ισορροπήσε­ι κάπως το μίγμα με τα νεότερα οχήματα - ούτως ή άλλως, στις μικρότερες κατηγορίες τα καινούργια μοντέλα στο εξής θα είναι κατά βάση βενζινοκίν­ητα, με λογικό κόστος χρήσης, που θα προτιμώντα­ι στην πορεία από τους υποψήφιους αγοραστές. Υπενθυμίζε­ται, τέλος, πως κυρίαρχο ρόλο στην επιδείνωση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης παίζουν και τα βαρέα οχήματα και εν γένει τα πολύ παλαιά, που δεν ελέγχονται επαρκώς και δεν συντηρούντ­αι. [SID:11214471]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece