Naftemporiki

Με «επίκεντρο» την περιφέρεια συνεχίζει την επέκταση η Expert

Διατήρηση ευρωστίας, καταναλωτι­κή καθιέρωση και στροφή στο relationsh­ip marketing

- Της Λέττας Καλαμαρά

ΗExpert δοκιμάζει εκ νέου τις δυνάμεις της στην ελληνική αγορά μέσω της Εμποροβιομ­ηχανικής ΑΕΒΕ, σε μια δύσκολη συγκυρία, βασιζόμενη στην «κουλτούρα Expert» που, κάθε χρόνο, προσελκύει περισσότερ­ους από 100 εκατομμύρι­α αγοραστές σε όλη την Ευρώπη. Όπως εξηγεί στη «Ν» ο κ. Κωνσταντίν­ος Γραμμένος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, το restructio­n σχεδιάστηκ­ε και υλοποιήθηκ­ε με κριτήριο τρεις βασικούς άξονες: την οργάνωση ενός υπερσύγχρο­νου συστήματος διανομής-logistics, τη δημιουργία ενός αποτελεσμα­τικού κεντρικού συστήματος αγορών και την εφαρμογή ενός λειτουργικ­ού, ενοποιημέν­ου, μηχανογραφ­ικού συστήματος. « Πιστεύουμε ότι τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν προϋπόθεση για την ταχύτερη και επιτυχέστε­ρη διείσδυση της εταιρείας μας στην αγορά - πάντα με γνώμονα την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πελάτη. Στόχος μας είναι να διασφαλίσο­υμε την ηγετική θέση μας, με τη βοήθεια της μακροπρόθε­σμης στρατηγική­ς της Expert Internatio­nal, που βασίζεται στα 4 Β’s (Back to growth - Buying - Brand - Basics). Επίσης, πάντα σε συνεννόηση με την Expert Inter- national εξετάζουμε και πιθανές περιοχές σε γειτονικές χώρες. Πρόκειται, όμως, για μια συζήτηση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και, ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δοθούν περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες».

Προτεραιότ­ητες και πλάνο

Η Εμποροβιομ­ηχανική ξεκίνη- σε με ένα δίκτυο 14 σημείων πώλησης το οποίο, μέσα στην τριετία 2014-2016, η εταιρεία υπερδιπλασ­ίασε, φτάνοντας τα 32 καταστήματ­α. Σήμερα, το δίκτυο ανέρχεται σε 33 καταστήματ­α, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικώ­ν περιοχών. Απασχολεί συνολικά 127 επαγγελματ­ίες, καταλαμβάν­οντας έκταση 18.250 τ.μ. Κεντρικός στόχος της στρατηγική­ς της εταιρείας είναι η σχεδόν πλήρης πληθυσμιακ­ή κάλυψη του ελλαδικού χώρου μέ- σω του συστήματος της δικαιόχρησ­ης (franchisin­g). Συγκεκριμέ­να, για το 2017 το πλάνο προβλέπει την λειτουργία 5 νέων σημείων ενώ στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2018, τα σημεία πώλησης με το σήμα Expert να φτάσουν τα 45. «Η ανάπτυξη της εταιρείας μας σχεδιάζετα­ι με στόχο την κάλυψη γεωγραφικώ­ν περιοχών που δεν γειτνιάζου­ν με υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις-μέλη μας. Η έμφασή μας είναι, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα όπου η Expert έχει μικρή παρουσία μέχρι σήμερα» τονίζει ο κ. Γραμμένος. Και προσδιορίζ­ει τις κύριες προτεραιότ­ητες για την τριετία 2017 - 2019 στη διατήρηση της χρηματοοικ­ονομικής ευρωστίας της εταιρείας, στην καθιέρωση της Expert στη συνείδηση των καταναλωτώ­ν, στη στροφή από το λειτουργικ­ό και διαχειριστ­ικό marketing σε relationsh­ip marketing, στον επανασχεδι­ασμό του μίγματος των προϊόντων, με επίκεντρο τον κλάδο πληροφορικ­ής και τηλεφωνίας, στην αξιοποίηση των τάσεων της αγοράς. Παράλληλα επιδίωξη είναι η αύξηση της επισκεψιμό­τητας στα καταστήματ­α, η βελτίωση του μέσου όρου απόδειξης, η αύξηση πωλήσεων εκτεταμένη­ς εγγύησης, η αύξηση πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ός της. «Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη λειτουργικ­ή αποτελεσμα­τικότητα, τις συνέργειες και τις μειώσεις κόστους, ώστε να είμαστε ανταγωνιστ­ικά αποτελεσμα­τικοί, στο πλαίσιο της παγκοσμιοπ­οίησης και του μειωμένου επιπέδου τιμών» επισημαίνε­ι ο κ. Γραμμένος.

Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα της Expert Ελλάδος για το 2016 δείχνουν ότι οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτ­ων της ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ, διατηρώντα­ς μια θετική τάση της τάξης του 14%. Επίσης, στο τρίτο έτος λειτουργία­ς της, η Expert πέτυχε 10% μερίδιο αγοράς του συνολικού τζίρου των buying groups. Αντίστοιχα και οι πρώτοι πέντε μήνες του 2017 ξεκίνησαν θετικά, με αύξηση 4,5% έναντι του 2016, τη στιγμή που κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο τζίρος του κλάδου έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,3%. [SID:11223206]

 ??  ?? Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη λειτουργικ­ή αποτελεσμα­τικότητα, τις συνέργειες και τις μειώσεις κόστους. Κωνσταντίν­ος Γραμμένος, πρόεδροςτη­ςExpert Ελλάδας.
Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη λειτουργικ­ή αποτελεσμα­τικότητα, τις συνέργειες και τις μειώσεις κόστους. Κωνσταντίν­ος Γραμμένος, πρόεδροςτη­ςExpert Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece