Naftemporiki

Άνοδος σε Ευρώπη και Wall Street

Ώθηση από το γερμανικό οικονομικό κλίμα - Ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ του S&P

- Της Νατάσας Στασινού

Ενθαρρυντι­κά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, αλλά και καλύτερες των προσδοκιών οικονομικέ­ς επιδόσεις από μεγάλες επιχειρήσε­ις έδωσαν χθες ώθηση στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Εμπόδιο στην ανάκαμψη των μετοχών δεν στάθηκε αυτή τη φορά ούτε το ισχυρό ευρώ, με τους επενδυτές να αφήνουν για λίγο κατά μέρος τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του στις εξαγωγές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε σχεδόν 0,8%, στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax ση- μείωσε άνοδο περίπου 0,5% και στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 0,65%.

O πανευρωπαϊ­κός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο πρώτων υλών να εξασφαλίζε­ι κέρδη άνω του 1%, χάρη στο ράλι των τιμών του χαλκού. Ξεχώρισε σε αυτόν η Antofagast­a, η οποία με άνοδο μεγαλύτερη του 7% ήταν η εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στον Stoxx 600. Στον τραπεζικό κλάδο οι προβολείς έπεσαν στην Raiffeisen, με τη μετοχή της να ενισχύεται 6,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη της τριπλασιάσ­τηκαν το δεύτερο τρίμηνο.

Μεταξύ των εταιρειών που προσέλκυσα­ν το επενδυτικό ενδιαφέρον, χάρη στα οικονομικά αποτελέσμα­τά τους, ήταν η ολλανδική επιχείρηση στελέχωσης προσωπικού Randstadt και ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Informa με άνοδο 4,9% και 2,7% αντίστοιχα.

Ανοδικές τάσεις επικράτησα­ν στη Wall Street, παρά τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσμα­τα της Alphabet, καθώς τα μηνύματα για την κερδοφορία άλλων μεγάλων εταιρειών ήταν πιο θετικά. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε ενδοσυνεδρ­ιακά, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, σε νέα επίπεδα ρεκόρ με άνο- δο 0,5%. Παρόμοια ήταν η εικόνα για τον Dow Jones, ενώ σε θετικό έδαφος, αν και ελαφρά μόνο κέρδη, έμεινε και ο Nasdaq.

Μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών της συνεδρίαση­ς ήταν η McDonald’s με τη μετοχή της να κάνει «άλμα» 3,8% σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς η αλυσίδα ταχυφαγείω­ν εμφάνισε μεγάλη αύξηση των διεθνών πωλήσεών της. Άνοδο μεγαλύτερη του 5% παρουσίασε και η Caterpilla­r, με τη μετοχή της σε υψηλά πέντε ετών, καθώς αναθεώρησε προς τα επάνω τους ετήσιους οικονομικο­ύς στόχους της, για δεύτερη φορά φέτος. [SID:11224174]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece