Naftemporiki

Άλμα του ενιαίου νομίσματος

Σε χαμηλά έτους το δολάριο έναντι των βασικών ανταγωνιστ­ών του

- Της Νατάσας Στασινού

Σε χαμηλά ενός και πλέον έτους παρέμεινε το δολάριο έναντι των κορυφαίων ανταγωνιστ­ών του στην αγορά συναλλάγμα­τος, καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσε­ων της Federal Reserve, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.

Ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι των έξι πλέον διαπραγματ­εύσιμων νομισμάτων, κυμαινόταν αργά το βράδυ στις 93,8 μονάδες, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από το ναδίρ 13 μηνών των 93,65 μονάδων στο οποίο είχε διολισθήσε­ι νωρίτερα.

Το ευρώ έσπασε ενδοσυνεδρ­ιακά -για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015- το φράγμα του 1,17 δολαρίου. Συγκεκριμέ­να το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε έως και το 1,1712 δολάριο, με τα κέρδη του στη συνέχεια να περιορίζον­ται και την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται κοντά στο 1,1660 δολάριο ανά ευρώ. Αναλυτές σχολίαζαν πως εάν τα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν αλλάξουν σημαντικά, το ευρώ θα μπορούσε να σκαρφαλώσε­ι έως τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου στο 1,20 δολάριο.

Η αγορά δεν επηρεάζετα­ι βέβαια μόνο από τις αποφάσεις των Fed και ΕΚΤ. Οι πληροφορίε­ς που έρχονται διαρκώς στο φως για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μελών της οικογένειά­ς του και συνεργατών του με τη Ρωσία. Η παραδοχή του Τζάρετ Κούσνερ, συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ, ότι κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία συναντήθηκ­ε τέσσερις φορές με Ρώσους αξιωματούχ­ους έχει πυροδοτήσε­ι σφοδρές αντιδράσει­ς στο Κογκρέσο, ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, και δεν αποκλείετα­ι να θέσει νέα εμπόδια στην προώθηση της ατζέντας Τραμπ.

Υπό τις συνθήκες αυτές το δολάριο σημείωσε επίσης πτώση έναντι της βρετανικής στερλίνας, των δολαρίων Αυστραλίας και Κα- ναδά, του ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικού γιουάν. Συνολικά υποχώρησε έναντι των εννέα εκ των δέκα νομισμάτων των δέκα μεγαλύτερω­ν οικονομιών του πλανήτη. Μοναδική εξαίρεση ήταν το γιεν.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε περίπου 0,3% έναντι του ιαπωνικού, με την ισοτιμία κοντά στα 111,5 γιεν ανά δολάριο. Το γιεν υποτιμήθηκ­ε έναντι και των δέκα μεγαλύτερω­ν ανταγωνιστ­ών του, εν μέσω προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα επιμείνει για πολύ ακόμη στην υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, την ώρα που η Fed σχεδιάζει τις επόμενες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις και η ΕΚΤ εξετάζει το πότε θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. [SID:11224098]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece