Naftemporiki

Κίνηση σε ελληνικό ρυθμό

Ευφορία στην Ευρωζώνη από την επιτυχή έκδοση της Αθήνας

- Της Εφης Τριήρη

Mε τα φώτα στραμμένα στην Ελλάδα, η οποία ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία την πρώτη της ομολογιακή έκδοση μετά από τρία έτη, πραγματοπο­ιήθηκαν οι συναλλαγές στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

Σε ένα σημαντικό τεστ που θα μπορούσε να διασφαλίσε­ι ότι η Αθήνα είναι σε θέση να στηριχθεί στις αγορές για να χρηματοδοτ­ήσει το χρέος της το επόμενο έτος, άντλησε 3 δισ. ευρώ από τη νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου μαζί με την επαναγορά υφιστάμενω­ν πενταετών που εκδόθηκαν το 2014. Η έκδοση δεν προσείλκυσ­ε τόσο μεγάλη ζήτηση όσο είχε προσελκύσε­ι το 2014, όμως η Αθήνα πλήρωσε χαμηλότερο επιτόκιο για να δανειστεί το ίδιο ποσό. Η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 4,625%, 32 μονάδες βάσης χα- μηλότερα από την αντίστοιχη έκδοση του 2014. Αναλυτές ανέφεραν ότι κάποιοι επενδυτές ίσως να αγνόησαν το ελληνικό κρατικό χρέος, επειδή η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση στην Ευρώπη και τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριλαμ­βάνονται στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Όταν η Αθήνα είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τα πενταετή που εξέδωσε το 2014, η ζήτηση είχε ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές. Στη νέα έκδοση η ζήτηση προήλθε από 200 επενδυτές.

Η επιστροφή της Αθήνας πάντως στις αγορές επωφελήθηκ­ε από τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της, που βρίσκεται σε χαμηλό επτά ετών. Ωστόσο, παραμένει 3,9 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο της Πορτογαλία­ς με βάση τα πενταετή.

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονο- μίας, ίσως οι επενδυτές να μην είναι και τόσο πρόθυμοι να δανείσουν σε μία χώρα που το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο. Ανεξαρτήτω­ς από την επιτυχία της έκδοσης, η αναλογία χρέους ως προς ΑΕΠ εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα» εκτιμά ο αναλυτής της ABN Amro, Kιμ Λιου.

H ομολογιακή έκδοση της Αθήνας είναι ενδεικτική της γενικότερη­ς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, πέντε έτη αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεσμεύθηκε να στηρίξει την ευρωοικονο­μία. Ήδη, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2017 κάνοντας λόγο για σταθερή δυναμική. «Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντι­κά οικονομικά στατιστικά, σημαίνουν ότι η ομολογιακή αγορά θα παρουσιάσε­ι καλές επιδόσεις» αναφέρουν αναλυτές.

Η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2019 υποχώρησε στο 3,2%, ενώ του ομολόγου με λήξη το 2023 παρέμεινε σταθερό στο 4,7%. Σταθερή και η απόδοση του 10ετούς στο 5,2% με το spread στις 475 μονάδες βάσης, χωρίς να καταγραφεί όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

[SID:11224080]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece