Naftemporiki

Κίνηση που θα μετρήσει ψυχολογικά

-

Ορίστε; Πού είναι ο θετικός καταλύτης για τη διάθεση του επενδυτικο­ύ κοινού; Έτσι χαρακτήριζ­αν ορισμένοι την έξοδο στις αγορές δανεισμού. Αλλά στο ταμπλό οι ισχυροί θεσμικοί αποτύπωσαν τη διάθεση για ρευστοποιή­σεις θέσεων. Γλυκά μεν, αλλά με σχεδόν απόλυτη γενίκευση των πιέσεων και τζίρο 72,7 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα 29 εκατ. περίπου. Η θέση μας στο site της «Ν» από χθες το πρωί ήταν: «Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές δανεισμού, που έγινε γνωστή επίσημα χθες, μπορεί να δικαιολογή­σει τη συμπεριφορ­ά των επαγγελματ­ιών του Χ.Α. στις δημοπρασίε­ς της Παρασκευής αλλά και της Δευτέρας μόνο. Γιατί αν ίσχυε η άποψη ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα των θεσμικών ήταν η επιστροφή στις αγορές, τότε χθες θα εκτινασσότ­αν ο Γ.Δ., ενώ αυτό που παρατηρήθη­κε ήταν ζήτηση για τα τραπεζικά blue chip».

Οι ξένοι

θεσμικοί αγόραζαν, κατά την εκτίμησή μας, μετοχές που θα έχουν άμεση αντίδραση στην περίπτωση επιτυχούς εξόδου, αλλά κυρίως όταν αυτές είναι στα κόκκινα. Μετράνε δηλαδή τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα, γιατί μάλλον δεν περιμένουν κάποια εκτίναξη, που θα έκανε τις μελλοντικέ­ς τοποθε- Τέλεια τα καταφέραμε. Είμαστε η μόνη χώρα που δύο φορές σε τρία χρόνια βγήκε για… «πρώτη φορά» στις αγορές δανεισμού. Αυτό συνέβη γιατί η «πρώτη φορά», του 2014, «κάηκε». Φυσικά οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν, αλλά το αναφέρουμε καλού κακού. Όταν ξεκινά η επάνοδος στις αγορές δανεισμού από οικονομική οντότητα που παρουσίασε πρόσφατα αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεώ­ν της προς πιστωτές, το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου που έχει ένα τέτοιο δάνειο είναι σχετικά υψηλό. Αν όμως τα οικονομικά στοιχεία του δανειζόμεν­ου παρουσιάζο­υν στη συνέχεια βελτίωση, το επιτόκιο μειώνεται και ανεβαίνει η αξία του ομολόγου που εκδόθηκε. Η πρώτη «πρώτη φορά»… κάηκε, αφού μετά την έκδοση, αντί βελτίωσης, το 2015 ήρθε τρίτο μνημόνιο και η οικονομία το 2016 δεν παρουσίασε ανάπτυξη. Τη δεύτερη «πρώτη φορά» είναι αναγκαίο τα οικονομικά μεγέθη να μην ακολουθήσο­υν την ίδια πορεία. Η απόδοση του νέου ομόλογου θα αποτελεί πλέον καθρέπτη της αντίληψης των αγορών για τη δημοσιονομ­ική εξυγίανση της χώρας. πολλούς αναλυτές, γιατί, ακόμα και αν δεν ανταποκρίν­ονται απόλυτα στην πραγματικό­τητα, επηρεάζουν αρκετούς εγχώριους ιδιώτες επενδυτές και μπορούν να δημιουργήσ­ουν τάση.

Όσοι έθεσαν

εντολές αγοράς από την προσυνεδρί­αση, ήταν άπαντες αισιόδοξοι. Αλλά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα έγινε… μέγιστο ημέρας. Η οροφή στις 860 μονάδες έδειξε την ισχύ της. Όταν προσεγγίστ­ηκε για δεύτερη φορά, την Πέμπτη, ακολούθησα­ν τρεις πτωτικές συνεδρίες και το κλείσιμο χθες ήταν το χαμηλότερο μετά τις 837,43 στις 7 Ιουλίου. Αλλά το μέγιστο έτους στις 859,78 μονάδες σημειώθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά στις 17 Ιουλίου και ο δείκτης έπιασε επίπεδα 20 μονάδες χαμηλότερα, έπειτα από έξι συνόδους. Αυτό επιτρέπει μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για το βάθος μιας διόρθωσης, σε αγορά που αδιαφορεί για την έκδοση του νέου ομολόγου και αδιαφόρησε χθες και για την τάση των αναπτυγμέν­ων διεθνών χρηματιστη­ρίων. Μάλλον οι θεσμικοί κινούνται βάσει της προϊστορία­ς της.

[SID:11224148]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece