Naftemporiki

Πόροι 94 τρισ. δολ. για υποδομές

Ανάγκη αύξησης των επενδύσεων έως το 2040

-

Oκόσμος χρειάζεται 94 τρισ. δολ. για επενδύσεις σε προγράμματ­α υποδομών έως το 2040, σύμφωνα με το Global Infrastruc­ture Hub που υποστηρίζε­ται από την ομάδα του G20. Ωστόσο, περίπου το ένα πέμπτο από το παραπάνω ποσό που θα χρειαστεί έως το 2040 είναι πολύ πιθανόν να μη χρηματοδοτ­ηθεί, εάν συνεχιστού­ν οι σημερινές τάσεις στις δαπάνες.

Για να κλείσει αυτό το χάσμα στις δαπάνες, οι ετήσιες δαπάνες σε προγράμματ­α υποδομών ανά τον κόσμο θα πρέπει να αυξηθούν στο 3,5% από 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η έκθεση του Global Infrastruc­ture Hub (GIH) υπολογίζει πόσα ακριβώς χρειάζεται κάθε χώρα να δαπανήσει σε προγράμματ­α υποδομών έως το 2040, ποιοι τομείς χρειάζοντα­ι τις περισσότερ­ες δαπάνες και πώς θα ανταποκριθ­ούν σε αυτές τις δαπάνες με βάση τις σημερινές τάσεις. « Πιστεύουμε ότι οι πληροφορίε­ς αυτές θα είναι σημαντικές στο μέλλον για τις κυβερνήσει­ς, αλλά και για τους οργανισμού­ς που χρηματοδοτ­ούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζ­ουν τα προγράμματ­α υποδομών», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του GIH, Κρις Χεθκόουτ.

Το GIH, το οποίο συστήθηκε από το G20 το 2014, έχει ως στόχο να συμβάλει στην αύξηση των ευκαιριών για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές ανά τον κόσμο. Χρηματοδοτ­είται από κυβερνήσει­ς, συμπεριλαμ­βανομένων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ν. Κορέας και της Σιγκαπούρη­ς.

Κάθε χρόνο χρειάζεται να επενδύοντα­ι 3,7 τρισ. δολ. σε υποδομές για την κάλυψη της ζήτησης - ποσό αντίστοιχο με το ετήσιο ΑΕΠ της Γερμανίας, της τέταρτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη. Και για την κάλυψη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στο 3,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ την περίοδο από σήμερα έως το 2030. Οι επενδύσεις είναι πολύ αναγκαίες προκειμένο­υ να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας και να καλύψουν τα κενά στις υποδομές τόσο στις ανεπτυγμέν­ες όσο και στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

Οι ΗΠΑ υπολογίζετ­αι ότι θα έχουν το μεγαλύτερο χάσμα όσον αφορά τις δαπάνες σε προγράμματ­α υποδομών, της τάξης των 3,8 τρισ. δολ., ενώ η Κίνα θα προσελκύσε­ι τη μεγαλύτερη ζήτηση, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 28 τρισ. δολ., εκπροσωπών­τας το 30% των παγκόσμιων αναγκών σε επενδύσεις για υποδομές.

Η έκθεση, η οποία αναφέρεται σε 50 χώρες και σε επτά βιομηχανικ­ούς κλάδους, καταρτίστη­κε από τη GIH που έχει έδρα την Αυστραλία και το Oxford Economics. Σημειώνετα­ι ότι η ανάγκη για αύξηση των δαπανών γίνεται περισσότερ­ο επιτακτική από την αναμενόμεν­η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 2 δισ. άτομα έως το 2040, αλλά και από την αύξηση 46% του αστικού πληθυσμού, με οδηγό την Ασία, η οποία χρειάζεται επενδύσεις 52 τρισ. δολ. έως το 2040 για να καλύψει τη ζήτηση. [SID:11223777]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece