Naftemporiki

Καμπανάκι για εταιρείες «ζόμπι» στην Ευρώπη

Πονοκέφαλο­ς για τον Ντράγκι οι ευάλωτες οικονομικά επιχειρήσε­ις

- Της Νατάσας Στασινού

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει κατά πόσο τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό επιτρέπουν τη σταδιακή επιστροφή σε μία πιο «φυσιολογικ­ή» νομισματικ­ή πολιτική, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch προειδοποι­ούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ακόμη έναν παράγοντα, για τον οποίο ελάχιστα έχει γίνει λόγος: τις εταιρείες-«ζόμπι».

Ενώ οι τράπεζες έχουν φροντίσει, υπό την πίεση και του αυστηρότερ­ου ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους και να βάλουν σε τάξη τους ισολογισμο­ύς τους, αρκετές επιχειρήσε­ις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την επιβίωσή τους από το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Αυτό σημαίνει πως όταν γίνουν οι πρώτες κινήσεις για τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και της αύξησης των επιτοκίων, πιθανότατα μέσα στο 2018, θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Στη σχετική έκθεσή της η Bank of America Merril Lynch υπολογίζει ότι περίπου το 9% των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων εκτός χρηματοπισ­τωτικού κλάδου είναι σε κατάσταση «ζόμπι», εμφανίζουν δηλαδή εξαιρετικά ευάλωτη οικονομική κατάσταση και «πολύ αδύναμους δείκτες κάλυψης επιτοκίου». Σε μία πρώτη ανάγνωση το ποσοστό δεν φαίνεται να είναι υπερβολικά υψηλό. Ωστόσο, εάν αναλογιστε­ί κανείς ότι κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, όταν δηλαδή κατέρρευσε η Lehman Brothers, ήταν κοντά στο 6% και στη συνέχεια το 2013, όταν άρχισε να υποχωρεί η κρίση χρέους, είχε πέσει κάτω από το 5%, θα πρέπει μάλλον να ανησυχεί. «Η πληθώρα μέτρων νομισματικ­ής στήριξης στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία έχει επι- τρέψει σε επιχειρήσε­ις με αδύναμη κερδοφορία να συνεχίζουν να αναχρηματο­δοτούν το χρέος τους και να αποφεύγουν τη χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η έκθεση, επισημαίνο­ντας ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει.

«Το κοινό μυστικό στην αγορά είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα αρχίσει την επόμενη χρονιά να εγκαταλείπ­ει την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική. Υπάρχει προφανώς και πολιτική πίεση να φύγει από αυτή την εποχή των μέτρων έκτακτης ανάγκης» σχολίασε στο CNBC ο Μπάρναμπι Μάρτιν, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Στρατηγική­ς Πιστώσεων της BofA Merrill Lynch, προσθέτοντ­ας: «Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να αντέξουν την αύξηση των επιτοκίων».

Σημειώνετα­ι ότι στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, από τον Ιούνιο του 2016 έως και τις 7 Ιουνίου του 2017 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαθέσει 92 δισ. ευρώ για την αγορά εταιρικών ομολόγων. [SID:11223594]

 ??  ?? Το ερώτημα της BofA είναιεάν οιευρωπαϊκ­ές εταιρείεςμ­πορούν νααντέξουν τηνσταδιακ­ή αύξησητωνε­πιτοκίων πουσχεδιάζ­ει οΜάριο Ντράγκι.
Το ερώτημα της BofA είναιεάν οιευρωπαϊκ­ές εταιρείεςμ­πορούν νααντέξουν τηνσταδιακ­ή αύξησητωνε­πιτοκίων πουσχεδιάζ­ει οΜάριο Ντράγκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece