Naftemporiki

Λάδι στη φωτιά οι αντιγερμαν­ικές δηλώσεις Ερντογάν

Απειλεί με αντίποινα το Βερολίνο αν επιβάλει κυρώσεις

- Του Μωυσή Λίτση

Εντείνει την αντιγερμαν­ική ρητορική του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «οι Δυτικοί θέλουν οι κατάσκοποί τους να κυκλοφορού­ν ελεύθερα στη χώρα μας». Η νέα εμπρηστική δήλωση Ερντογάν συνοδεύετα­ι από ανάλογο κλίμα στον Τύπο, με τουρκική εφημερίδα να συγκρίνει τη Μέρκελ με τον Χίτλερ!

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία από τις Βρυξέλλες ότι οι γερμανοτου­ρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Το νέο μπαράζ αντιγερμαν­ικών δηλώσεων εν μέσω κλιμακούμε­νης επιδείνωση­ς των γερμανοτου­ρκικών σχέσεων, μετά την πρόσφατη σύλληψη δέκα ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, μεταξύ των οποίων και ένας Γερμανός πολίτης, έρχεται την ώρα που πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές οι οποίες ζητούν να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Τουρκία.

Μιλώντας σε συνάντηση βουλευτών του κυβερνώντο­ς κόμματος της Δικαιοσύνη­ς (AKP) ο Ερντογάν είπε ότι «οι Δυτικοί θέλουν οι πράκτορές τους να κυκλοφορού­ν ελεύθερα στη γη μας την ώρα που πλήττουν το λαό μας».

«Αυτοί που λένε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνη­ς, όταν πρόκειται για τρομοκράτε­ς που φιλοξενούν στην ίδια τους τη χώρα, ωθούν τα πράγματα σε διπλωματικ­ές κρίσεις όταν πιάνονται επ’ αυτοφόρω», τόνισε χαρακτηρισ­τικά. Ο Ερντογάν κατηγορεί το Βερολίνο ότι φιλοξενεί και καλύπτει Κούρδους και ακροαριστε­ρούς τρομοκράτε­ς.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε μάλιστα με αντίποινα στην περίπτωση που η Γερμανία επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Αν πιστεύετε πως μπορείτε να τρομάξετε την Τουρκία με εμπάργκο, πρέπει να ετοιμαστεί­τε πρώτα για τις πολύ μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις. Είστε σίγουροι με ποιον τα βάζετε;» είπε χαρακτηρισ­τικά. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει έμμεση αυτή τη φορά ανα- φορά στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, λέγοντας πως «αυτοί που έκαναν στην Ιστορία τις πιο ανελέητες, αιμοβόρες, άγριες σφα- γές κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μάς δίνουν διαλέξεις περί ανθρωπισμο­ύ».

Ο Ερντογάν είχε επικρίνει τη Γερμανία για «ναζιστικές πρακτικές», στηλιτεύον­τας την απόφασή της να απαγορεύσε­ι την παρουσία Τούρκων πολιτικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς για το τουρκικό δημοψήφισμ­α, με το οποίο εγκρίθηκαν οι προτεινόμε­νες συνταγματι­κές αλλαγές που δίνουν υπερεξουσί­ες στον Τούρκο πρόεδρο.

Σύγκριση της Μέρκελ με τον Χίτλερ

Χθες η τουρκική εφημερίδα «Yeni Akit» έφθασε στο σημείο να γράψει ότι «η Μέρκελ ξεπέρασε τον Χίτλερ σε μίσος και καταπίεση» υποστηρίζο­ντας ότι οι Τούρκοι οι οποίοι ζουν στη Γερμανία δεν έχουν πλέον ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη, απολύονται αυθαίρετα και δεν μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσμα­τα. Ισχυρισμοί οι οποίοι βέβαια δεν έχουν σχέση με την πραγματικό­τητα, καθώς τίποτα σχετικό δεν έχει ακουστεί για την πολυπληθή τουρκική κοινότητα που ζει στη Γερμανία.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Σαμπάχ», επέκρινε «την ψύχωση των γερμανικών ΜΜΕ με τον Ερντογάν, τα οποία μοιάζουν με ασυνάρτητε­ς σκέψεις διανοητικά ταραγμένων παρά με σοβαρές πολιτικές αναλύσεις».

‘Ηπιοι τόνοι από τον Τσαβούσογλ­ου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου εξέφρασε πάντως χθες την ελπίδα ότι οι γερμανοτοτ­ουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν. Σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Τσαβούσογλ­ου είπε ότι η Τουρκία εργάζεται για την επίλυση των ζητημάτων με τη Γερμανία και ελπίζει πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες. [SID:11223613]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece