Naftemporiki

«Η έξοδος στις αγορές άργησε 3 χρόνια»

Αναγνώριση της έκδοσης ομολόγου ως θετικού βήματος - «Βολές» για τα μέτρα λιτότητας που έφερε η κυβερνητικ­ή πολιτική

-

Το θετικό βήμα που έγινε για τη χώρα με την επιστροφή στις αγορές αναγνώρισε η Ν.Δ., κατηγορώντ­ας όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι με τους χειρισμούς τους οδήγησαν στο να χαθούν τρία ολόκληρα χρόνια για την ελληνική οικονομία.

Την έξοδο στις αγορές χαιρέτισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου μίλησε για ένα «θετικό βήμα» για τη χώρα ξεκαθαρίζο­ντας μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν πρόκειται να επιδοθεί σε «καταστροφι­κό παιχνίδι όπως ακραία και τυφλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλόγισε, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του «χάθηκαν τρία χρόνια για την καρέκλα του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου «έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό και δύο αχρείαστα μνημόνια, μόνο και μόνο για να προσπαθήσο­υμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014».

«Οι φόροι και τα αυξημένα εκκαθαριστ­ικά που πληρώνουν οι Έλληνες σήμερα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα» είπε ο κ. Κικίλιας και σημείωσε ότι αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της οικονομίας το 2014, η χώρα θα δανειζόταν σήμερα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και θα ήμασταν εκτός μνημονίων. «Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητ­α του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χα- λάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστι­κή ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» είπε και τόνισε χαρακτηρισ­τικά «ήμασταν στον πρώτο όροφο, μας πήγαν στο υπόγειο και τώρα αγωνιζόμασ­τε να βρεθούμε στο ισόγειο».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε όμως και ότι η επάνοδος στις αγορές πρέπει να αποτελέσει βήμα μιας δομημένης στρατηγική­ς, να γίνει με ασφάλεια και διαχρονική συνέχεια και να μην είναι μία ευκαιριακή κίνηση για λόγους επικοινωνι­ακούς και κομματικού­ς. Τόνισε δε ότι όλοι ανα- γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υπεύθυνη στάση του, «συμβάλλει στην αποκατάστα­ση μιας αξιόπιστης προοπτικής για τη χώρα». «Αντίθετα, όλοι γνω- ρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, με την ανεύθυνη και δημαγωγική στάση του, έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

ΚΚΕ: Το τίμημα για την εμπιστοσύν­η των αγορών

Το ΚΚΕ τόνισε πως «το τίμημα που πληρώνει ο λαός για την όποια “εμπιστοσύν­η” των αγορών είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθού­ν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματ­α, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως «η χώρα αναμετριέτ­αι συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο, που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο, γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκα­ν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσο­υμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμ­ε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάν­εστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» (Alpha 98,9). Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι «στις αγορές βγαίνουμε γιατί διαφορετικ­ά θα πτωχεύαμε. Χρωστάμε του Σαμαρά το ομόλογο. Το ομόλογο αυτό έχει λήξει εδώ και τέσσερις ημέρες. Θα πτωχεύαμε εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν πληρώναμε το ομόλογο».Παρατήρησε ακόμη ότι «το ομόλογο θα είναι με αγγλικό δίκαιο, αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο και ο τόκος είναι κλειδωμένα, δεν μπορεί να χαριστεί ούτε ένα ευρώ». [SID:11223711]

 ??  ?? Οι φόροι και τα αυξημένα εκκαθαριστ­ικά που πληρώνουν οι Έλληνες σήμερα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα. Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος­Τύπου τηςΝ.Δ.
Οι φόροι και τα αυξημένα εκκαθαριστ­ικά που πληρώνουν οι Έλληνες σήμερα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα. Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος­Τύπου τηςΝ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece